НОВИНИ

Лидерите на Албания, Сърбия и Р Северна Македония се договориха за сътрудничество

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:17, 21.12.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на Албания, Сърбия и Република Северна Македония се договориха за сътрудничество при движението на стоки и хора. Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев разговаряха в Тирана. Тяхната среща е по регионалната инициатива "Отворени Балкани". Очаква се от следващата година трите страни да имат общ пазар на труда.

В Тирана албанският премиер Еди Рама, министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев и сръбският президент Александър Вучич подписаха общо 5 споразумения, свързани със свободното движение на хора и стоки, с цел да създадат така наречения "мини Шенген".

Според Вучич "споразуменията са ядрото на нещо, което ще направи тази част от Европа по същество без граници". Според Еди Рама "Отворени Балкани" е крайъгълен камък по пътя към присъединяването към Европейския съюз.

"Отворени Балкани" е колкото стремеж, толкова и инициатива. Двустранното, тристранно или многостранно сътрудничество помежду ни е стъпка напред. Отваряне на Балканите и подготовката им за интеграция в Европейския съюз и единния пазар на съюза", заяви премиерът на Албания Еди Рама.

"Тази инициатива ще създаде основа за бъдещето на нашите деца и ще отвори границите", допълни президентът на Сърбия Александър Вучич.

"От самото начало на тази инициатива, ние подчертаваме, че "Отворени Балкани" е автентичен съвместен процес на Северна Македония, Албания и Сърбия. Но тази инициатива е отворена за всички страни от региона", каза Зоран Заев, премиер на Република Северна Македония.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи изрази подкрепа за инициативата, стартирала през 2019 година. Някои страни като Косово и Черна гора виждат в нея опит за завръщане на сръбската хегемония на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клеман Бон: Не трябва да се прибързва с процеса на разширяването на ЕС
Клеман Бон: Не трябва да се прибързва с процеса на разширяването на ЕС
Къде се намира най-голямото коледно дърво във вода?
Къде се намира най-голямото коледно дърво във вода?