НОВИНИ

Коалицията на Макрон печели изборите във Франция, но губи мнозинство в парламента

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:09, 20.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция коалицията на президента Еманюел Макрон загуби абсолютното си мнозинство и получи 245 места от 577 в парламента. Втора политическа сила е лявото обединение на Жан-Люк Меланшон със 131 депутати.

Изненадващо висок резултат за крайната десница - партията "Национален сбор" на Марин льо Пен печели 89 места. Вторят тур на парламентарния вот във Франция беше белязан и от висок процент на негласували.

Силно фрагментирано Национално събрание след двата тура на парламентарните избори във Франция - президентската коалиция е с отслабени позиции, левите имат два пъти по-сериозно присъствие в сравнение с преди пет години, крайната десница е по-силна от всякога.

Макар че е първа политическа сила, около 40 депутати не достигат на коалицията "Заедно!" на президента Макрон, за да има абсолютно мнозинство в новия френски парламент. Освен това няколко министри от сформираното миналия месец правителство загубиха в своите избирателни райони и ще трябва да подадат оставки.

"Ситуацията е безпрецедентна. Никога през Петата република Националното събрание не е било в такава конфигурация. Тази ситуация представлява риск за страната, предвид предизвикателствата в национален и международен план. Ще работим за формирането на действащо мнозинство", каза Елизабет Борн, министър-председател на Франция.

Новият екологичен и социален народен съюз на Жан-Люк Меланшон е втора сила. Обединението записа символична победа в Париж, където 48-годишна камериерка спечели депутатско място, измествайки бивша спортна министърка на Макрон. Меланшон подчерта, че за първи път от 2002 г. новоизбран президент претърпява неуспех на последващите парламентарни избори.

"Напълно неочаквана, абсолютно нечувана ситуация. Колапсът на президентската партия е пълен и няма налично мнозинство. Постигнахме целта си да свалим този, който с такава арогантност извиваше ръцете на цялата страна, който беше избран без да днае за какво", каза Меланшон.

Рекордно представяне записа "Националният сбор" на Марин льо Пен. За първи път от 35 години фракцията ще разполага с достатъчно депутати, за да сформира своя собствена група в долната камара на парламента.

"Ще бъдем силна опозиция - непреклонна, но отговорна опозиция, която зачита институциите и винаги е коснтруктивна. Защото ще се водим единствено и само от интересите на Франция и френския народ", каза Марин льо Пен.

В опозиция обявиха, че ще останат и "Републиканците", които са четвърти с 61 депутати. Именно консерваторите бяха сочени като вероятен партньор на Макрон. Друг вариант е управление с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на френския парламент при гласуването на всеки законопроект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски: Започващата седмица е историческа за Украйна
Зеленски: Започващата седмица е историческа за Украйна
Слънчево време с максимални температури около и над 30°
Слънчево време с максимални температури около и над 30°