НОВИНИ

Партията на Макрон губи абсолютно мнозинство в долната камара на френския парламент

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:58, 19.06.2022 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Коалицията на френския президент Еманюел Макрон губи абсолютното си мнозинство в Националното събрание. Това сочат прогнозните резултати от днешния втори тур на вота за долна камара на парламента.

Неговата коалиция "Заедно" ще има между 200 и 260 места при необходими 289 за абсолютно мнозинство в 577-членния законодателен орган. Втора политическа сила е ляво-зеленият алианс, начело с ветерана-политик Жан-Люк Меланшон. Той може да разчита на между 149 и 200 депутати.

Крайнодесният Национален спор на Марин льо Пен отбелязва исторически пробив и ще има между 60 и 100 депутати при едва - забележете, осем сега. Консервативната формация Републиканците също може да получи до 100 представители и се очертава като потенциален балансьор във властта. Досега лагерът на Макрон имаше повече от 300 представители в Националното събрание.

Поражения претърпяха ключови фигури като председателя на парламента Ришар Феран и бившия вътрешен министър Кристоф Кастанер. Развръзката ще затрудни сериозно законодателната програма на държавния глава, който ще трябва да води трудни преговори за планираните си реформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Цветков стана първият човек, пробягал "Витоша 100" за под 8 часа
Христо Цветков стана първият човек, пробягал "Витоша 100" за под 8 часа
Снимките на новия сериал на БНТ "Вина" са към края си
Снимките на новия сериал на БНТ "Вина" са към края си