НОВИНИ

Любов на четири лапи: Отбелязваме световния ден на кучетата

световен ден кучетата
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 26.08.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Днес се отбелязва световният ден на кучетата. От герои до наши домашни любимци - те заемат специално място в сърцата на всички. Неслучайно ги наричат най-добрите приятели на човека.

Невероятни факти за кучетата

Знаехте ли, че най-успешният ловец в света е Хиеновото куче? Тези животни имат успех в 50 до 70% от лова си. Те дори държат рекорда на Гинес за това.

Друг рекорд се държи от Салуки за най-старата порода кучета. Тази порода датира от 329 г. пр. Хр. Тогава в Древен Египет тези кучета са били отглеждани като кралски домашни любимци. Има слухове, че тази порода може да се проследи още по-назад във времето, тъй като има дърворезби, разположени в южната част на Ирак на куче, което много прилича на тази порода и те могат да бъдат датирани 7000 г. пр. Хр.

Знаехте ли, че кучетата имат три клепача?

Третият клепач е важен за осигуряване на овлажняване и защита на окото. Има и някои отличителни характеристики, които се свързват с конкретни породи кучета. Например, Шар пей и Чау-чау имат черни езици, а 30% от далматинците са глухи с едното ухо. Ако гепард и грейхаунд се изправят един срещу друг в състезание на дълги разстояния, Грейхаундът ще победи. Това е, защото се отличава с изключителни скорости на дълги разстояния. Може да държи скорост от 35 км/ч за до 11 км.

Нека споменем и едни от най-вдъхновяващите кучета на света.

Лабрадорът Килиан спаси своя приятел от продължително насилие. Джордан и Бенджамин Хоуп били наели детегледачка за сина си. Но Алексис Хан не се оказа невероятната детегледачка за каквато се представяла. Тя удряла бебето и непрестанно му се карала. Килиан стоял близо до бебето и показвал агресивно поведение към нея. По този начин подсказал на Джордан и Бенджамин, че има някакъв проблем. Това предизвикало безпокойство и родителите решили да скрият телефон под дивана, за да запишат какво се случва. Така всичко било изобличено и ако не беше Килиан, те никога нямало да разберат.

Друга невероятна история е за Голдън ретрийвъра Тоби. Той спасил собственичката си от смърт. Голямо парче ябълка заседнало в гърлото й. Нейният двегодишен ретрийвър започнал да скача нагоре-надолу по корема ѝ, за да изтласка ябълката, спасявайки живота ѝ.

снимки: Pixabay

Може би се чудите кой започна този невероятен ден? За това трябва да благодарим на Колийн Пейдж. Тя е защитник на животните и експерт по въпросите на домашните любимци и семейния начин на живот. Денят отбелязва датата, на която тя осиновява първото си семейно куче – Шелти. Денят е приет по целия свят и дори е вписан в законодателството на Ню Йорк.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българинът харчи 846 лева средно при пътуване в чужбина, 40% отиват за храна
Българинът харчи 846 лева средно при пътуване в чужбина, 40% отиват за храна
Левски изрази възмущението си след грозните сцени на мача с Национал при юношите
Левски изрази възмущението си след грозните сцени на мача с Национал при юношите