НОВИНИ

МВР и Агенция "Митници" ще могат да подават сигнали до Европейската прокуратура

посланията кьовеши месим българската прокуратура
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 19.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Още две институции ще подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани производства, съобщават от Министерството на правосъдието.

България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства. Това са Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници". Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура.

МВР и Агенция "Митници" ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване.

След нотификацията, ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура.

За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от страна на националните органи на Република България.

МВР и Агенция "Митници" ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

Министерство на правосъдието работи и ще продължи да работи активно, за да улесни процеса на подаване на сигнали.

В тази връзка ведомството напомня, че и всички граждани имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада подписването на информирано съгласие при поставянето на ваксина срещу COVID-19
Отпада подписването на информирано съгласие при поставянето на ваксина срещу COVID-19
Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да си извадят сертификат
Повторно преболедувалите COVID-19 вече могат да си извадят сертификат