НОВИНИ

НАТО за кризата в Украйна: Опасен момент за европейската сигурност

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 10.02.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европа преживява опасен момент на фона на струпването на руски войски по границата с Украйна и мащабни учения в Беларус, предупреди днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с британския премиер Борис Джонсън. Като "разговор между глухонеми" описа днес Лавров разговорите с британската си колежка Лиз Тръс, която посети в Москва. В Румъния пристигнаха първите американски войници, които се предислоцират от Германия.

Допълнителният американския контингент за подсилване на източния фланг на НАТО влезе в Румъния от Унгария. Той ще бъде разположен в базата Михаил Когълничану в източния окръг Констанца.

САЩ използват тази база на Черно море от 1999 г, в Румъния са разположени и елементи от американския противоракетен щит. Заради кризата около Украйна Пентагонът изпраща допълнително близо 3 000 военни в Полша и Румъния.

Несъмнено НАТО е най-надеждната гаранция за сигурността на Румъния, което е от голямо значение на фона на последните заплахи и предизвикателства пред европейската сигурност, каза Клаус Йоханис - президент на Румъния.

Броят на руските сили край Украйна нараства, времето за предупреждение при евентуално нападение намалява- така генералният секретар на Пакта описа настоящите рискове.

Русия има избор- дипломатическо решение и ние сме готови да седнем на преговори, или конфронтация на висока цена. Ще има икономически санкции и увеличено военно присъствие на НАТО на източния фланг на Алианса, каза Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Това е вероятно най-опасният момент, говоря за следващите няколко дни, в най-голямата криза на сигурността в Европа от десетилетия, каза Борис Джонсън - премиер на Великобритания.

Британският външният министър Лиз Тръс в Москва повтори че Русия трябва да изтегли войските си от границата с Украйна за да докаже, че няма намерение за инвазия. Домакинът обвини британската страна, че слуша, но отказва да чуе най-подробните аргументи на Русия по провеждането на учения и тревогите на Москва от разширяването на НАТО.

Обяснихме специално, че нашите войски, които тревожат Лондон, са разположени на наша територия. За разлика от стотици и хиляди британски военни в Балтика. А премиерът Джонсън вчера каза, че трябва да изпратят още в Румъния и България, каза Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Със сигурност не бях няма на нашите разговори, отбеляза Лиз Тръс.

Война в Украйна ще бъде катастрофа за украинския и руския народ и за европейската сигурност. НАТО ясно показа, че всяка нахлуване в Украйна ще има големи последици и висока цена, каза Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания.

Британският премиер Борис Джонсън пристигна в Полша, където Лондон изпраща допълнително 350 британски командоси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дързък крадец по чорапи мобилизира доброволци от пловдивското село Скутаре
Дързък крадец по чорапи мобилизира доброволци от пловдивското село Скутаре
10 души са задържани след акция срещу престъпна група в Карнобат
10 души са задържани след акция срещу престъпна група в Карнобат