НОВИНИ

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Прогнозата за северозападната част на морето до 12 юли остава благоприятна

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 04.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на околната среда и водите наблюдава състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 12 юли се запазва благоприятна, като вероятните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

Симулациите от началото на юли не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в акваторията на България. Сателитните изображения сочат, че в бреговата и изключителната икономическа зона на България не се наблюдават замърсявания.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Екоминистерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на МВР - искат 10% увеличение на заплатите (ОБЗОР)
Протест на МВР - искат 10% увеличение на заплатите (ОБЗОР)
Украинският президент Зеленски идва на посещение в България?
Украинският президент Зеленски идва на посещение в България?