НОВИНИ

След обстрел в Украйна почина доброволецът Саша Андреев, доставял генератори от България

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:36, 27.01.2023 (обновена)
6763
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

След обстрел в Украйна почина Саша Андреев. Той беше в екипа с българска хуманитарна помощ. Преди дни бусът им беше ударен от минохвъргачка. Саша е шофирал и именно той е поел основния удар. Уцелили са го два шрапнела.

Ангел от България и Саша от Украйна. Двама мъже и една цел - да помогнат. И успяват. Вдъхват надежда на нуждаещите се няколко пъти от началото на войната.

"Саша е може би най-опитният като водач, това му беше 11 мисия в Харков. Той беше човекът с най-много опит и аз го познавам. Истината е, че не би взел непремерен риск, но истината е, че там ситуацията много бързо се променя. Място, където до вчера е било сигурно не означава, че днес е сигурно", заяви Ангел Пилев, доброволец в Украйна.

В последната мисия обаче единият, който вече е загубил и дома си, и брат си, губи и живота си.

"Саша нека да кажа, че, сваляйки го от колата, той още говореше, беше контактен. За около 10 минути успяха само с единия бус, с който беше пробит радиатор да доливат вода, да го закарат в лечебница. Там буквално мога да кажа, че в полеви условия го закърпват, след това са го преместили в болницата в Харков", допълни Ангел Пилев.

Наложила се е втора операция, но заради тежкото му състояние и усложнените условия не успели да го спасят.

"Някакъв невероятен шанс е, че снарядът пада 2 метра може би пред буса, а не върху самия бус, защото тогава вече мисля, че нито един нямаше да оцелее", добави Ангел Пилев.

Групата успява да закара близо 80 генератора на останалите без електричество болници, детски градини, училища и центрове за подкрепа на пострадалите от войната. С бронежилетки в екипа по време на пътуването обаче били само двама души. Лазар е един от тях.

"Удариха ни с минохвъргачка. Аз се сдобих с малко парченце от шрапнел, пробило ветровката и спряно в якето вероятно от презрамката на бронята отдолу. В момента на взрива първо ни гръмнаха главите. След това чух шофьорът да крещи от болка, понеже освен шрапнелите беше отнесъл и основната сила на ударната вълна, защото мината гръмна буквално в лицето му", заявява във Фейсбук Лазар Радков.

За щастие сънародниците ни се отървават само с уплаха. Но са готови с още по-голяма мотивация да се върнат и да помагат на тези, които имат най-голяма нужда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Иванова се класира на полуфинал на тенис турнир в Тунис
Ива Иванова се класира на полуфинал на тенис турнир в Тунис
Заделят над 200 млн. лева за развитие на индустриалните зони
Заделят над 200 млн. лева за развитие на индустриалните зони