НОВИНИ

Повече слънце утре, започва затопляне

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 01.06.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Необичайно студено време в първия ден от първия летен месец и максимални температури типични по-скоро за зимата - минус 3° на Мусала и валежи от сняг, едва 14° в София, Русе, Монтана, Кнежа, 16° в Плевен и Варна, а вятърът създаваше усещане за още по-студено от действителното време.

Още утре започва промяна. Ще бъде не толкова ветровито и малко по-топло с максимални температури между 17° и 23°.

В по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, макар че ще има и райони със слаби следобедни превалявания. Повече облаци и валежи ще има и все още в Източна България, включително и по Черноморието. Максималните температури там ще бъдат от 16° по най-северното до 19° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 17 - 18°, а вълнението на морето ще бъде около 3 бала. Ще духа до умерен северозападен вятър.

Слабо затопляне се очаква и в планините, но и утре ще остане по-студено от типичното за началото на юни. Максималните температури по върхове ще бъдат около нулата.

Ще бъде ветровито. Ще има променлива, често значителна облачност и превалявания, като границата между дъжд и сняг ще бъде на около 1800 метра.

Причината е много студен въздух, който се спуска от северните ширини през Източна Европа и достига и нашата страна. В същото време Западна Европа е обхваната от топла въздушна маса и там ще се задържи необичайно топло. Париж утре ще е столицата с най-висока температура, 29°, в Лондон и Брюксел - 25°. В по-голямата част от Европа, която е обхваната от обширна област от високо атмосферно налягане, ще бъде и слънчево, включително и в крайните западни и южни райони от Балканите. Температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка Гърция е около 20 - 21°.

У нас през следващите дни ще преобладава слънчево време, с повече облаци и повишена вероятност за валежи все още в четвъртък и петък, главно в Източна България. Температурите ще продължат да се повишават, по-съществено през почивните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Анчелоти е новият треньор на Реал (Мадрид)
Официално: Анчелоти е новият треньор на Реал (Мадрид)
Официално от днес плажовете у нас са отворени за туристи
Официално от днес плажовете у нас са отворени за туристи