НОВИНИ

Проверяват 84 проекта за укрепване на свлачища и срутища по пътищата у нас

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:30, 01.06.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Проверка на 84 проекта за укрепване на свлачища и срутища край пътищата у нас. Те ще бъдат ревизирани в НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция. Това съобщи регионалният министър Виолета Комитова. Стана ясно, че договорите по проектите са сключени преди 2 години и са на стойност 430 милиона лева. Парите са отпуснати от бюджета на АПИ, която е платила на "Автомагистрали" ЕАД половината от тях авансово.

Срокът за изпълнение на договорите изтича в края на тази година, а проверката на регионалното министерство е установила, че те няма вероятност да бъдат изпълнени. Досега е приключен само един проект - за укрепване на свлачището до Рилския манастир.

По останалите тепърва трябва да се стигне до технически проекти и издаване на разрешителни за строителство, за което са необходими години, според регионалния министър.

Бяхме изумени от нашата проверка, че едни държавни средства, много милионни, с министерско постановление, представляват публичен ресурс, след това отиват в нашето министерство и пак са публичен ресурс, после отиват в АПИ, после отиват в "Автомагистрали" и пак са публичен ресурс, и изведнъж като се разпределят на 25 фирми, се превръщат в търговска тайна, каза Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

В хода на проверката регионалното министерство е поканило 25-те фирми изпълнителки на среща, но нито една от тях не се е явила, съобщи министър Комитова.

Именно раздаването на близо половин милион лева за финансиране на проекти, които все още чакат разрешение за строеж е причината за уволнението на председателя на АПИ, инженер Терзийски, посочи Комитова.

"Автомагистрали" пред БНТ: Предоставените аванси са по договори с продължително действие

В отговор за "По света и у нас" от "Автомагистрали" ЕАД заявяват, че предоставени аванси на фирми са по договори с продължително действие от няколко години, при тенденция на непрекъснато нарастване на цените в строителството.

Именно това е наложило фиксиране на цените на авансите към фирмите. Това от "Автомагистрали" определят като професионален управленски подход, при който не се допуска оскъпяване на проектите при настъпване на реалното строителство, което може да е и след повече от година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално от днес плажовете у нас са отворени за туристи
Официално от днес плажовете у нас са отворени за туристи
В Кермен от години настояват за надлез на мястото, където влак блъсна и уби 20 крави
В Кермен от години настояват за надлез на мястото, където влак блъсна и уби 20 крави