НОВИНИ

Референдум в Италия подкрепи намаляване на броя на депутатите

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:40, 21.09.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Италианците са подкрепили категорично с около 70 на сто намаляване броя на депутатите в двете камари на парламента от 945 на 600, сочат прогнозните резултати от референдум, който се проведе заедно с местни избори.

На тях лявоцентристите изглежда устояват на силния натиск на десницата и запазват историческата си крепост Тоскана. Това е глътка въздух за крехката управляваща ляво-центристка коалиция в Рим, която трябва да се справя и с последиците от коронавируса.

Прогнозите на фактическия лидер на десния блок Матео Салвини за категорична победа на местния вот в седем области изглежда не се оправдаха.

Матео Салвини - лидер на "Лига": Започваме с пет региона, които държат лявоцентристите и с два под контрола на десницата. Уверен съм, че довечера ще имаме повече губернатори и местни представители, отколкото миналата седмица. На референдума гласувах с "да".

Десницата запазва контрола си във Венето и Лигурия и отне Марке от лявоцентристката Демократическа партия. Лигата води и в седмия район с избори - френскоезичния Вале Д'Аоста, който има собствена партийна система. Демократическата партия обаче си запазва Кампания, Пулия и най-вече Тоскана.

Неуспехът в Тоскана е удар срещу опитите на Матео Салвини да свали централното правителство на премиера Джузепе Конте и да предизвика предсрочни избори.

Подкрепата за намаляване броя на депутатите пък е успех за коалиционния партньор в кабинета - антисистемното движение "Пет звезди".

Атилио Арклер - жител на Рим: Надявам се политиците да си спазят обещанието за промяна в Конституцията и за по-ефективна работа. За мен спестяването на пари не е от значение. Достатъчно е намаляване на депутатските заплати с 10% и икономията ще е същата. Вярно е, че имаме най-много депутати в Европа, но е вярно, че нашите са най-високо платени.

Вотът трябваше да е през март, но беше отложен заради коронавируса. Гласуването сега продължи два дни за да се избегне струпването на хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученик без маска в коридора - персонална глоба за директора
Ученик без маска в коридора - персонална глоба за директора
Съдът прие, че виновните за атентата на летище "Сарафово" са имали връзка с "Хизбула"
Съдът прие, че виновните за атентата на летище "Сарафово" са имали връзка с "Хизбула"