Референдум в Италия подкрепи намаляване на броя на депутатите

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:40, 21.09.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Италианците са подкрепили категорично с около 70 на сто намаляване броя на депутатите в двете камари на парламента от 945 на 600, сочат прогнозните резултати от референдум, който се проведе заедно с местни избори.

На тях лявоцентристите изглежда устояват на силния натиск на десницата и запазват историческата си крепост Тоскана. Това е глътка въздух за крехката управляваща ляво-центристка коалиция в Рим, която трябва да се справя и с последиците от коронавируса.

Прогнозите на фактическия лидер на десния блок Матео Салвини за категорична победа на местния вот в седем области изглежда не се оправдаха.

Матео Салвини - лидер на "Лига": Започваме с пет региона, които държат лявоцентристите и с два под контрола на десницата. Уверен съм, че довечера ще имаме повече губернатори и местни представители, отколкото миналата седмица. На референдума гласувах с "да".

Десницата запазва контрола си във Венето и Лигурия и отне Марке от лявоцентристката Демократическа партия. Лигата води и в седмия район с избори - френскоезичния Вале Д'Аоста, който има собствена партийна система. Демократическата партия обаче си запазва Кампания, Пулия и най-вече Тоскана.

Неуспехът в Тоскана е удар срещу опитите на Матео Салвини да свали централното правителство на премиера Джузепе Конте и да предизвика предсрочни избори.

Подкрепата за намаляване броя на депутатите пък е успех за коалиционния партньор в кабинета - антисистемното движение "Пет звезди".

Атилио Арклер - жител на Рим: Надявам се политиците да си спазят обещанието за промяна в Конституцията и за по-ефективна работа. За мен спестяването на пари не е от значение. Достатъчно е намаляване на депутатските заплати с 10% и икономията ще е същата. Вярно е, че имаме най-много депутати в Европа, но е вярно, че нашите са най-високо платени.

Вотът трябваше да е през март, но беше отложен заради коронавируса. Гласуването сега продължи два дни за да се избегне струпването на хора.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ученик без маска в коридора - персонална глоба за директора
Ученик без маска в коридора - персонална глоба за директора
Съдът прие, че виновните за атентата на летище "Сарафово" са имали връзка с "Хизбула"
Съдът прие, че виновните за атентата на летище "Сарафово" са имали връзка с "Хизбула"