НОВИНИ

Руска атака в Купянск, Украйна щурмува окупирания Донецк

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:17, 06.08.2023
6476
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Размяна на ракетни удари на фронта в Украйна. Украинска ракета е повредила моста Чонгар - едно от малкото съоръжения, които свързват Крим с останалата част на Украйна. Това съобщи руската страна.

От другата страна президентът Зеленски обяви, че руска управляема бомба е поразила център за кръвопреливане в Харковска област.

Само това престъпление казва всичко за руската агресия, изтъкна Зеленски по повод поразения кръвен център в Купянск.

Украинският лидер определи нападението като "военно престъпление" и нарече извършителите "зверове". Купянск е железопътен възел на 16 километра от фронтовата линия. Украйна си върна града през септември, но той е ежедневна мишена на руските сили.

Руски удари в Купянск, Украйна атакува Донецка област

Зеленски съобщи още за обстрели с ракети "Калибър" и "Кинжал" срещу завода за авиационни двигатели Мотор Сич в град Запорожие, както и срещу цели в Хмелницка област.

Ударът срещу авиационния завод е бил нанесен малко след нападението с морски дрон срещу руски танкер в района на Кримския мост.

"Благодаря на Службата за сигурност на Украйна, на нашия флот и на всеки боец, които възстановяват справедливостта и учат Русия да губи. Украйна ще спечели тази война. Светът ще спечели тази война. Истината ще спечели тази война", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

От днес паметникът "Родината майка" в Киев е без съветски символи и ще се нарича "Майка Украйна". Отстраненият герб на Съветския съюз ще бъде преместен в музей.

На негово място е монтиран тризъбец, който е част от държавния герб на Украйна. Работата по замяната започна преди повече от една седмица, но беше спирана заради лошо време и противовъздушни тревоги.

"Трябва не само да оказваме съпротива на бойното поле, но и да водим успешна борба на идеологическия и културния фронт", допълни Ростислав Карандеев, и.д. министър на културата на Украйна.

Русия съобщи за украински удар с касетъчни боеприпаси срещу университетска сграда в окупирания Донецк. Възникналият пожар е бил потушен.

Полша откри теч в секция от петролопровода "Дружба" и прекъсна подаването на петрол от Русия за Европа. Варшава се надява ремонтът да приключи във вторник.

Разговорите в Саудитска Арабия без участието на Русия за мирно уреждане на конфликта в Украйна са били продуктивни, съобщи Киев. Москва определи срещата като обречен опит за привличане на Глобалния Юг на украинска страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Будапеща, евакуацията в Словения продължава
Наводнения в Будапеща, евакуацията в Словения продължава
Хари Кейн вкара 4 гола за Тотнъм в контрола на фона на слуховете за негов трансфер в Байерн
Хари Кейн вкара 4 гола за Тотнъм в контрола на фона на слуховете за негов трансфер в Байерн