НОВИНИ

С шествие и тържествена литургия Пловдив отбелязва 24 май

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 24.05.2021
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Честванията за 24 май в Пловдив започнаха с тържествена литургия в храма "Св. Св. Кирил и Методий". По традиция шествието тръгна от Хуманитарната гимназия.

В Пловдив днес се отбелязват и 170 години от първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий, състояло се в тукашното епархийско училище - първото в света училище, което носи името на светите братя.

Шествието традиционно тръгна оттам и премина през главната улица. Присъстваха предимно учители, нямаше ученици. Шествието завърши на така известните стълби на Каменица с изпълнението на празнични песни.

В тържествената част участваха зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, зам.-кметът по образованието на Пловдив Стефан Стоянов, началникът на регионалното управление на образованието Иванка Киркова и Негово Преосвещенство епископ Арсений, който отслужи тържествен молебен.

Друга част от честванията ще бъде откриването на паметника на проф. Кирил Дженев - известния български хореограф и основател на фолклорен ансамбъл "Тракия". След това празнична програма ще има и на площад Стамболов.

Какво споделиха по повод празника няколко учители - вижте във видеото.

Репортер: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брага матира Бенфика и вдигна Купата на Португалия
Брага матира Бенфика и вдигна Купата на Португалия
Вики Томова отново е ракета №1 на България
Вики Томова отново е ракета №1 на България