НОВИНИ

След срещата Меркел - Байдън: Различията за "Северен поток" 2 остават

bnt avatar logo
от БНТ
06:39, 16.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
Политика
Слушай новината

Единни срещу руската агресия и недемократичните действия на Китай, но с различни мнения на газопровода "Северен поток 2" - така може да се обобщи срещата на германския канцлер Ангела Меркел с американския президент Джо Байдън.

Това е последното ѝ посещение във Вашингтон като канцлер на Германия. Тя е първият европейски лидер, поканен в Белия дом, след встъпването в длъжност на Байдън.

Повече от час продължи срещата между Ангела Меркел и Джо Байдън. Последвалата пресконференция не остави съмнения за дружелюбните и приятелски отношения между двамата. Тя многократно се обърна към него със "Скъпи Джо", а той не пестеше похвалите за нея и заяви, че ще му липсва при международните срещи на върха.

Ангела Меркел и Джо Байдън се споразумяха да работят съвместно срещу руската агресия, както и да се противопоставят на действията на Китай. Германският канцлер и американският президент се споразумяха за това по време на последното посещение на Меркел в Съединените щати. През септември в Германия ще бъде избран нов канцлер. Двамата лидери обсъдиха и бъдещето на газопровода "Северен поток" 2.

"Обсъдихме въпросите за Русия и Украйна, както и "Северен Поток" 2. Имаме разминаване в мненията си по този проект, но искам да подчертая, че сме единодушни, че Украйна е, беше и ще бъде транзитна държава за природен газ, както и че Украйна има право на своя суверенитет. Ще се намесим, ако Русия опита по някакъв начин да попречи на Украйна. "Северен Поток" 2 е проект, който не отменя преминаването на газ през Украйна", заяви Меркел.

Берлин и Вашингтон имат различния по темата - според американската страна, той ще навреди на Украйна и ще увеличи зависимостта на Европа от руските газови доставки.

"Няма да позволим Русия да използва енергетиката като оръжие, за да изнудва и заплашва съседите си, каза Байдън", каза германският канцлер.

Германия настоява той да бъде построен. Въпреки това, Меркел и Байдън подчертаха, че отношенията между двете им държави остават топли.

"Едно от нещата, за които искам да говоря, е трайното ни приятелство, което канцлерът утвърждава. Сътрудничеството между Съединените щати и Германия е силно и се надяваме то да продължи", каза президент на САЩ Джо Байдън.

"Искам да кажа колко много ценя приятелството със Съединените щати. Наясно съм с приноса на Америка за една свободна и демократична Германия и очаквам задълбочаването на нашите връзки", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

В заключителната декларация след срещата се казва, че страните ще се придържат към демократичните устои, на които се градят страните им, и ще ги използват разумно, за да отговорят на предизвикателства днес и за в бъдеще.

Автори: Джанан Дурал, Теодора Гатева

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2 г. прекара в затвора бившият лидер на румънските социалдемократи
Над 2 г. прекара в затвора бившият лидер на румънските социалдемократи
Жертвите от наводнението в Германия и Белгия достигнаха 90 души
Жертвите от наводнението в Германия и Белгия достигнаха 90 души