НОВИНИ

Служебният премиер в Поповица: При доказани нарушения компромиси няма да има

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 19.06.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Все още няма резултати от започналата проверка срещу директора на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Това обяви министър-председателят Стефан Янев по време на посещението си в садовското село Поповица. Там служебният премиер се срещна с кметове на кметства, с които коментира възможностите за самостоятелно финансиране на малките населени места.

Кметовете на малки населени места и кметовете на общини у нас имат един общ проблем и той е свързан с финансирането, коментира служебният премиер.

"Всички тези въпроси, които са свързани и с дейността на общинските съвети и на общините, а така също и на кметовете на кметства са изключително сериозни, защото идеята е, част от данъците, местните данъци е да бъдат на разположение именно на тези кметства, за да подобряват инфраструктурата, за да подобряват възможностите за живот в съответните населени места", коментира Стефан Янев - служебен министър-председател.

От Националното сдружение на кметовете на кметства поискаха от премиера да бъде извършена ревизия на общините от финансовото министерство.

"Да видим как се разпределят средствата, разпределят ли се по закон, както до момента беше, както е в закона и дали въобще достигнат средствата до малките населени места", посочи Румен Стоянов - председател на Националното сдружение на кметовете на кметства.

Според премиера сега не е моментът за финансова ревизия.Следващата седмица той ще разговоря и с кметовете на общини. Стефан Янев смята, че е необходима законодателна промяна, чрез която парите да достигат до най-малките населени места.

"Към това се стремим наистина това е процес, който ще продължи и след тази среща с кметовете на общини ще преценим дали този служебен кабинет е в състояние да остави на парламента който ще бъде избран след месец законодателна инициатива за промяна на текстове в определени закони", отбеляза Стефан Янев.

Премиерът коментира и обвиненията за скандални назначения в митниците на хора, които са били свързани с контрабандни канали.

"Нека да престанем да обсъждаме назначенията с епитети, дали са скандални или не, да гледаме и да следим тяхната дейност и резултатите от дейността им. В близките дни ще има интересни развития, мисля че и днес има една реализация на контрабанда, която е свързана с наркотици, съвместна разработка с органите на МВР, така че, нека да видим резултатите и тогава да преценим дали са скандални или не", заяви Стефан Янев.

Ако бъдат доказани нарушения, компромиси няма да се правят, закани се служебният премиер. Стефан Янев присъства и на празника на село Поповица, което е родното му място. Сред подаръците, които получи от местните жители беше негов портрет.

Текст: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Радев на победа от медал на Европейското по бокс за мъже до 22 години
Ясен Радев на победа от медал на Европейското по бокс за мъже до 22 години
Конференция за бъдещето на Европа: ЕС започва мащабни дебати за промени
Конференция за бъдещето на Европа: ЕС започва мащабни дебати за промени