НОВИНИ

Конференция за бъдещето на Европа: ЕС започва мащабни дебати за промени

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:16, 19.06.2021
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

В Страсбург днес се проведе първото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, в която участваха и граждани от различните държави. Конференцията представлява поредица от прояви и дискусии, които целят да доведат до промени в Европейския съюз. Гражданите в цяла Европа, включително България, вече могат да участват в проявите чрез многоезичната цифрова платформа, достъпна на всички 24 официални езика на ЕС.

Целта тези дискусии да не бъдат поредната говорилня, а да има реални промени, дори и законодателни, така че Европейският съюз да стане ефективен и да действа по-бързо. Това, което ми направи впечатлени днес е, че тук имаше много млади хора. Организаторите смятат, че гласът на младите трябва да се чува повече, сподели кореспондентът на БНТ Десислава Апостолова.

Всички български граждани, които искат да се включат в дебатите, могат да направя това на платформата, която съществува и на български. Темите, които ще се обсъждат са различни - върховенство на закона, миграция, климатични промени, външни отношения и много други.

Ето какво казаха още участниците и политиците днес...

Ними е на 20, тя представлява гражданите на Финландия в първата пленарна сесия на Конференцията за бъдещето на Европа. Според нея младите хора повече трябва да получават думата, дори по теми отбрана или сигурност.

"Надявам се, че тази конференция да се превърне в нещо повече от поредната безсмислена консултация или диалог. Истински се надявам да има конкретни действия. Бях скептична, но сега виждам политици на високо ниво, които правя обещания и обещавам дори съществени законодателни промени. Аз съм приятно изненадана", отбеляза Ними Нори, граждански представител на Финландия.

За Ги Верхофстад, който председателства Конференцията от страна Европарламента, Европейският съюз е огромно животно, което се движи бавно в определени моменти и това трябва да се промени.

“Трябва ни ЕС, който може да действа по-бързо, по-ефективно, особено във външната политика, нещо което в момента нямаме. Около това се върти цялата дискусия - какво да направим, за да променим нещата. Защото в света от утре, който ще бъде доминиран от американците и китайците ние ще трябва да имаме по-бърз или ефективен ЕС или ще загубим всички битки срещу тях”, заяви Ги Верховстат от “Обнови Европа”.

Нуждата от промени е свързана и с промени в договорите на Европейския съюз.

“Във външните работи, отбраната, глобалните отношения - мисля, че има нужда от смяна на договорите на ЕС, но първо трябва да установим какво точно ще променим и тогава да го направим”, посочи Манфред Вебер - председател на групата на ЕНП.

“Някои хора не искат да говорят за промяна на договорите на ЕС. Ако хората искат да ги променим, трябва да го направим, да се опитаме да направим европейските институции по-отворени и по-гъвкави и да действаме бързо. Понякога договорите не ни дават възможност да действаме бързо, например при принципа на единодушие във вземането на решения, свързани с външната политика”, заяви Ираче Гарсия Перес - председател на групата на социалистите и демократите в ЕП.

Конференцията за бъдещето за Европа ще продължи една година. Една година, в която хората могат да кажат какво искат да променят в Европейския съюз и да се надяват, че политиците ще ги чуят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният премиер в Поповица: При доказани нарушения компромиси няма да има
Служебният премиер в Поповица: При доказани нарушения компромиси няма да има
Нелегално парти: 1500 души купонясваха в Бретан, въпреки вечерния час
Нелегално парти: 1500 души купонясваха в Бретан, въпреки вечерния час