НОВИНИ

Сметките на Саша Илич

саша илич голямото желание станем шампиони знам тежко
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:57, 05.04.2023
Чете се за: 06:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Точно както подхожда на турнирите за национални купи - и у нас изненадите в надпреварата никога не липсват. Да, миналата година беше по-скоро изключение с финала между Левски и ЦСКА, защото двата отбора не бяха играли помежду си в директна битка за трофея от 2007 насам. И да, беше хубаво да ги видим един срещу друг, най-малкото доживяхме да видим националния стадион „Васил Левски“ пълен.

Но в предишните години винаги има поне по един относително изненадващ участник в мача за втория по значимост трофей у нас, което донякъде става възможно и заради по-фриволното отношение на хегемона Лудогорец към турнира. Разградчани са в грандиозна серия от 11 поредни шампионски титли, но за този период едва два пъти направиха дубъл, което показва, че просто Купата на България не е основният им приоритет. Дори снощи те бяха доста близо до това да играят продължения срещу последния в класирането Спартак Варна. При това у дома. Арда игра финал, Локомотив Пловдив два пъти вдигна трофея при това в последователни години, Славия надхитри Левски с дузпи, Ботев Пловдив срази Лудогорец, Черно море и Берое също ликуваха след зрелищни финали, дори Монтана стигна до последния мач в турнира и това са примери само от последните 10 години. Което всъщност е доста чаровно. Никой не иска да гледа едно и също постоянно. И е интересно да видим дали към дългия списък от успели в надпреварата отбори няма да добавим след този сезон Локомотив София или ЦСКА 1948.

Но да се върнем към заглавието на тази статия. ЦСКА снощи отпадна след домакинска загуба от Черно море на стадион „Българска армия“. Отвратително време, което в дълги периоди от мача беше в унисон с играта на „червените“. Най-вече през първото полувреме – нямаше положения, някак вяло се подходи сякаш към срещата и много от привържениците си зададоха въпроса защо трябваше да се осъществява натиск чак след 0:2? Не е ли прекалено късно да се надяваш, че ще изравниш с 15 минути атакуващ футбол, особено когато изоставаш с 2 гола? Да, късметът не беше с ЦСКА – 2 греди, автогол, дузпа, отсъдена след невнимание на де Нойер и консултация със системата за видеоарбитраж – но не събудиха ли „червените“ с поведението си амбициите на „моряците“? И комплименти за Черно море, разбира се, които с радост ще очакват волята на утрешния жребий за полуфиналите.

Но да се върнем на Саша Илич. Когато не си ставал шампион от 2008 е нормално основният процент от вниманието и усилията ти да са насочени към по-важния турнир. Към златния медал, който ще прекъсне поредицата на големия ти съперник в първенството през последната декада и ще донесе повече удовлетворение на феновете. И може би, макар и подсъзнателно – жертваш втория по сила турнир. Но дали сметките изглеждат толкова елементарни и праволинейни? Да, ЦСКА няма да играе (поне) още два мача в турнира за Купата, ще има повече време за почивка. Но пък и кой бяга от купи? А и програмата в шампионата, особено в следващите кръгове, никак не е толкова лесна, колкото в Борисовата градина им се иска. Предстои гостуване на Славия, където загубата на точки не е невъзможна. После Великденско дерби с Левски. Знаем за клишетата, че формата няма значение. Катаклизмите на „Герена“ надали ще спрат в следващите дни, но престрелките между Ивков, Сираков и Стоилов едва ли директно ще се пренесат на игрището, особено в големия мач.

Следва гостуване на застрашения от изпадане Пирин и мачът, който по всяка вероятност ще определи как ще започнат плейофите и кой ще влезе там в по-приповдгнато настроение – домакинство на „Българска армия“ на Лудогорец. Последните два мача от редовния сезон по-скоро попадат в графата „задължителни“ – Хебър и Ботев Враца, макар че в Пазарджик вече има една фигура, която със сигурност няма да се предаде без бой точно срещу ЦСКА. Преднината от 4 точки е приятна, но по никакъв начин не може да бъде определяна като „достатъчна“.

А и по принцип е препоръчително да опитваш да спечелиш всяка среща, най-малкото за да не излизаш от ритъм. Филип Филипов го каза точно – „не бяхме достатъчно агресивни, за да спечелим този мач“. Сложни сметки.

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо вкара два гола при победата на Ал Насър с 5:0 над Ал Адалх
Роналдо вкара два гола при победата на Ал Насър с 5:0 над Ал Адалх
МО обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолетите МиГ-29
МО обяви обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолетите МиГ-29