НОВИНИ

Спад на случаите на скарлатина и варицела до 2-3 седмици прогнозира Ангел Кунчев

ангел кунчев възможно понеделник върнат маските болниците социалните заведения
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:27, 06.04.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

В следващите две-три седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела и ще преминем към нормалната фонова заболеваемост, каза пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

При носителство на скарлатина и при нормален контакт заразяването сред възрастни не е толкова лесно, както е сред децата в яслите и детските градини, където те са в много тесен контакт.

"Децата, които би следвало да се тестват за носителство, се определят във всеки конкретен случай. Има много точна нормативна уредба кой и при какви условия се поставя под карантина, а отделно от това епидемиолозите от регионалните здравни инспекции разпореждат съответните мерки. Всичко зависи от това дали става въпрос за скарлатина или само за носителство, което е различно и рискът е различен", коментира доц. Кунчев.

Според него рязкото повишаване на заболеваемостта от варицела и скарлатина не е било неочаквано, тъй като три години имаше много строги противоепидемични мерки, които са повлияли за по-ниското разпространение както на грип и ковид, така и на варицелата и скарлатината.

"Сега вече има контингент от деца, които не са боледували и беше ясно, че при нормализиране на ситуацията, те ще се срещнат с варицела или скарлатина", посочи още доц. Кунчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Ивков вече не е изпълнителен директор в ПФК Левски (ОБОБЩЕНИЕ)
Ивайло Ивков вече не е изпълнителен директор в ПФК Левски (ОБОБЩЕНИЕ)
Пендаровски: Скандално е искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ
Пендаровски: Скандално е искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ