НОВИНИ

Спират строежа на хотел над плаж "Бутамята" след сезиране на ВАП

вап сезира мосв днск проверят строителството плаж бутамята синеморец
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 26.08.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

След сезиране на Върховна административна прокуратура (ВАП) и установени нарушения от Министерството на околната среда (МОСВ) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е спряно строителството на хотел над плаж „Бутамята", съобщиха от прокуратурата.

В средата на месец юли 2021 г. във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, касаеща строителство на хотел на първа линия над плаж „Бутамята“ в село Синеморец. В публикацията се споменава, че построеният хотел е незаконен, тъй като на мястото е одобрен строеж на три вили.

Въз основа на тази информация и засягането на обществен интерес, ВАП сезира министъра на околната среда и водите и началника на ДНСК за извършване на проверка за законност на строителството на хотел в местност "Поляните", с.Синеморец, община Царево.

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да проверят строителството на плаж "Бутамята" в Синеморец

След извършената проверка и от получената във ВАП информация, се установява, че при издаването на разрешението за строеж липсва изискваният административен акт по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие за изграждане на хотел в защитена зона „Странджа“.

Въз основа на установеното от служители на РДНСК Бургас е съставен констативен акт, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7 от Закона за устройство на територията. Образувано е административно производство за спиране на строителството.

Считано от 26 август, със заповед на РДНСК Бургас са спрени всички видове строително монтажни работи на обекта, наредено е прекъсването на ел. захранване и е забранен достъпа до строежа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Дарин Камбов - дългогодишен служител на БНТ
Почина Дарин Камбов - дългогодишен служител на БНТ
Христо Иванов: Тепърва ще вземем решение дали изобщо да влизаме в разговори
Христо Иванов: Тепърва ще вземем решение дали изобщо да влизаме в разговори