Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Суперкомпютърът "Хемус" може да изпълнява до 100 000 задачи паралелно

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
20:51, 18.10.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Докато магистрала "Хемус" все още е в изчакване, суперкомпютър с името "Хемус" вече е готов и от утре влиза в действие. Той е дело на учените от Центъра за върхови постижения по информатика към БАН. Целият комплекс, който се побира в една малка стая, струва близо 30 милиона лева, е уникален не само за страната ни, а и за Европейския съюз. Откриването на този суперкомпютър идва с обещание за по-бързо развитие на науката и изкуствения интелект в България и може да помогне в борбата с болести като рак, Алцхаймер и чернодробни заболявания.

"Учените се делят на два вида - такива, които използват суперкомпютър и такива, които ЩЕ използват суперкомпютър. Откриваме един наистина уникален инфраструктурен комплекс. 6 шкафа. Просто изглежда като едно бижу. Такъв инфраструктурен комплекс на мен лично не ми е известен.
БНТ: На Балканите?
- Да", каза проф. Анета Караиванова, зам.-директор на „Център за върхови постижения по информатика и ИКТ".

Огромен капацитет

6 шкафа, и няколко квадратни метра оборудване. Но това е равно на хиляди компютри.

"Той позволя изпълнението на близо 100 000 задачи и подзадачи паралелно. Уникална система за съхраняване на данни с огромен капацитет - 6,72 ПетаБайта", обясни проф. Караиванова.

Ако за един обикновен компютър ще отнеме месеци да изчисли нещо, този суперкомпютър ще даде резултат в рамките на един ден.

"Той ще облекчи и улесни многократно работата на нашите най-добри учени. Този суперкомпютър е 100 пъти по-голям", допълни проф. Анета Караиванова.

100 пъти по-голям от последния суперкомпютър на БАН

И затова смело може да се вярва, че ще даде 100 пъти повече възможности на учените. На тези, които търсят точната пропорция за лекарство, което ще спаси черния дроб. На други, които търсят по-категорична победа над рака. И за всички, които искат да намерят спасение от Алцхаймер.

"Все още недостатъчно се използва от социалните и хуманитарни науки, а той е изключително подходящ и в помощта на опазването на цифровото историческо наследство."

Подходящ е дори за борбата с климатичните промени, защото може да събира, сравнява и изчислява данни непосилни за обмисляне от човешкия мозък. Но въпреки това и този суперкомпютър се нуждае от човешки мозъци.

"Иска се изключителна експертиза от екипа, който се грижи за това компютърът да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината."

130 български учени вече чакат. За да могат тихомълком да решат някои от тиктакащите проблеми на света.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Минчев със силно представяне при загуба на Сибиу от шотландци за ФИБА Къп
Йордан Минчев със силно представяне при загуба на Сибиу от шотландци за ФИБА Къп
Жена е с мозъчна травма, след като кола я блъсна край столичен мол
Жена е с мозъчна травма, след като кола я блъсна край столичен мол