НОВИНИ

Три лодки ще представят България на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 г.

три лодки представят българия световното първенство гребане мъже жени
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:05, 06.07.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Над 1200 състезатели от 58 държави са подали заявка за участие на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което ще се проведе в Пловдив от 19 до 23 юли. Това обяви председателят на организационния комитет на първенството Иван Попов на пресконференция преди старта на шампионата.

В брифинга участваха още заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков и организационният секретар на световното първенство Даниел Христов.

„Тази година се очертава много силна като посещаемост на спортисти. До този момент има 1214 акредитации на състезатели от 58 страни. На голямото световно първенство през 2018 г. страните бяха 56. Вече имаме и първите спортисти, които са в Пловдив – това е отборът на Парагвай. Никога до сега на Световно първенство в Пловдив не сме били толкова близо до златния медал или поне до медал от финалите. Очакваме от Емил Нейков такова постижение“, заяви Иван Попов.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков уточни, че българското участие на шампионата ще бъде само с 3 лодки.

„Българското представяне на първенството ще бъде скромно - в 3 лодки. Много е трудно в последно време да наберем деца за нашия спорт. Отдават се повече на развлечения, задоволени са от родителите, а нашият спорт си е тежък. При юношите едвам събрахме четирима състезатели от 4 различни клуба, за да можем да сглобим една лодка, но тя пък е сребърен медалист от Световното първенство. При младежите успяхме да задържим няколко състезатели – двойка Иван Янкулов и Цветомир Малинов, двойка скул лека категория Григоров и Иван Йорданов и на скиф ще гребе Емил Нейков. Това са трите лодки, ще имаме и резервни състезатели, но на тези лодки разчитаме за по-предно класиране“, заяви Нейков.

Предстоящото първенство ще бъде 12-ият световен шампионат по гребане, организиран в Пловдив.

„След организирането на 11 подобни първенства и организационният комитет, и Община Пловдив имат натрупан опит, който позволява да се организират много по-леко такива сериозни спортни събития. Относно икономическия аспект на Световното първенство – Международната федерация по гребане има изследвания, според които едно такова първенство носи приходи от около 10 милиона евро изхарчени в града по време на състезанието. Мисля, че това е една добра финансова инжекция и Гребният канал в Пловдив е едно богатство за града“, коментира заместник-кметът Георги Титюков.

Официалното откриване на първенството ще се състои на 18 юли (вторник) от 18:30 часа в Летния театър в Пловдив. Организаторите обявиха, че на церемонията ще присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи на България Мария Габриел, както и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна може да използва евросредства за купуване на ядрени реактори от България
Украйна може да използва евросредства за купуване на ядрени реактори от България
Висшият съдебен съвет обсъжда казуса "Осемте джуджета"
Висшият съдебен съвет обсъжда казуса "Осемте джуджета"