Украйна забрани руския език в сектора на услугите

от БНТ
17:51, 16.01.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
украйна забрани руския език сектора услугите
Слушай новината

В Украйна влезе в сила нормата на закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език", според който целият сектор на услугите се прехвърля на украински, съобщава БГНЕС, като се позовава на РИА Новости.

Така че всички доставчици на услуги, не само в търговията, вече са задължени да обслужват клиентите изключително на държавния език и само по тяхно лично искане могат да преминат на друг език. Вече можете официално да се оплаквате от услугата на руски език, но за такова нарушение ви грози глоба.

„На практика това означава, че украинският потребител най-накрая ще получи правото да бъде обслужван на държавния език по подразбиране - в супермаркет или онлайн магазин, в кафене или ресторант, в банка или аптека, на бензиностанция или на гарата, във фитнес зала или библиотека“, каза омбудсманът Тарас Кремин в защита на държавния език.

Той добави, че цялата информация за ценовите етикети, инструкции, спецификации, маркировки, билети и менюта вече трябва да бъде на украински, въпреки че може да бъде дублирана на други езици.

Сайтовете също ще трябва да бъдат преведени на държавния език и потребителят трябва да премине към украинската версия по подразбиране и след това, ако желаете, може да превключи на друг език.

Според някои експерти обаче специално ресторантьорството едва ли е готово за такава промяна "отведнъж". Поради което там вероятно „тихо“ ще се ползва руско-украински жаргон.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Болниците са готови да възстановят плановия прием
Болниците са готови да възстановят плановия прием
БНТ със специална програма за клетвата на американския президент
БНТ със специална програма за клетвата на американския президент