НОВИНИ

В Мексико започна миграцията на пеперудите монарх

мексико започна миграцията пеперудите монарх
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:20, 06.11.2022
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Първите пеперуди монарх се появиха в планинските гори в централната част на Мексико, където обичайно прекарват зимата, съобщи мексиканското министерство на околната среда, цитирано от Асошиейтед прес.

Новопристигналите първи екземпляри от вида пеперуди са забелязани в щатите Мексико и Мичоакан, вероятно в търсене на място за зимуване. Те се появяват няколко дни по-късно от обичайното - на 1 - 2 ноември, когато в страната се отбелязва традиционно Денят на мъртвите. Местното население отдавна свързва оранжево-черните пеперуди със завръщащите се души на покойниците.

Очаква се основната група от пеперудите монарх да прелети в Мексико от САЩ и Канада през следващите няколко седмици, уточняват мексиканските власти. Преброяването на мигриралите пеперуди от вида обикновено се извършва през януари, когато те са се установили по клоните на елите и боровете. Всъщност не се броят самите пеперуди, а площта на територията, на която са избрали да зимуват. Миналата година бе отчетено, че в Мексико за зимата са прелетели 35 на сто повече пеперуди монарх в сравнение с предишните няколко години.

Милиони пеперуди монарх се преселват всяка година от териториите на САЩ и Канада, за да зимуват в иглолистните гори западно от мексиканската столица. Рекорден спад в популацията им беше отчетен през 2013 - 2014 г., когато насекомите покриха едва 0,67 хектара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус спечели дербито с Интер и се изкачи на петото място в Серия А
Ювентус спечели дербито с Интер и се изкачи на петото място в Серия А
Четирима гости на сватба загинаха след атака с автомобил край Мадрид (СНИМКИ)
Четирима гости на сватба загинаха след атака с автомобил край Мадрид (СНИМКИ)