НОВИНИ

Външните министри от ЕС се събират в Монпелие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:05, 07.03.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
външните министри събират монпелие
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Дипломатическите усилия за решаване на украинската криза продължават. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вече е в Литва. Той ще разговаря с президента и премиера на страната. Външните министри на Евросъюза се събират в Монпелие. Започва пленарна сесия на Европарламента в Страсбург.

Основната тема във всички срещи на европейските лидери ще бъде ситуацията в Украйна, бежанският поток и възможностите за подпомагане на държавите, в които пристигат украинците след началото на руската агресия. Броят им вече е над милион и половина.

След поредният разговор между Еманюел Макрон и Владимир Путин, руският президент е казал, че ще постигне целта си в Украйна - "чрез преговори или война". По информация на украинската страна, днес Москва и Киев би трябвало да подновят преговорите за спиране на огъня.

"Трябва да имаме по-политическо виждане за нашата помощ, за да направим така, че международната общност да осъди действията на Русия; да изградим коалиция за подпомагане на украинските бежанци и да подкрепим украинците - както тези, които продължават битката, така и тези, които избягаха, за да спасят живота си, и да ги посрещнем, както сме правили. В този случай трябва да сме готови да приемем около пет милиона души", заяви Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и сигурността на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднали камъни затрудняват движението в Искърското дефиле
Паднали камъни затрудняват движението в Искърското дефиле
ООН: Най-малко 364 цивилни са загинали във военните действия в Украйна
ООН: Най-малко 364 цивилни са загинали във военните действия в Украйна