НОВИНИ

Заради гонките с мигранти: МВР започва подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 25.11.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

След зачестилите случаи на преследване на мигранти с фатални последици, МВР започва подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили с помощта на ленти с метални шипове. Първата демонстрация беше днес в Пловдив.

Обучението на полицаите за използване на лентите с метални шипове е отговор на много въпроси, които повдигнаха случаите с пострадали и загинали служители от МВР, докато се опитват да спрат бягащи от проверка моторни превозни средства както с криминално проявени лица, така и с мигранти.

Оказва се, че органите на реда изпитват затруднения и с подготовката на патрулиращите и с наличността на специалното оборудване. В момента в цялата страна полицията разполага с близо 800 ленти с метални шипове за принудително спиране. Днес стана ясно, че предстои да бъдат закупени още за всички дирекции на полицията в страната.

Какво се случва с преследван автомобил, когато мине през лента с шипове и защо това е ефективна мярка, която полицията възнамерява да използва?

При обучението при скорост от 70 - 80 км/ч лентата за принудително спиране спука предните гуми на автомобила, а преследваните обирджии бяха задържани.

Според директора на полицията в Пловдив подобна операция в реална ситуация може да бъде изпълнена без това допълнително да застраши живота и на служителите на реда и на бегълците.

"Дори при 120 км/ч автомобилът остава в такова стабилно състояние, допълнително шиповете, които се откъсват и остават в гумата, вероятно оказват този допълнителен стабилизиращ и спиращ ефект", обясни директорът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов.

Полицаите в страната в момента разполагат със 759 ленти с метални шипове. Престои да бъдат купени още, които да бъдат раздадени в областните дирекции на МВР.

"Абсолютно всяко районно управление ще има ленти за принудително спиране. Към момента наличните ленти, които имат в районите управление, са в автомобилите - патрулните", каза началникът на "Охранителна полиция" в ГДНП комисар Венелин Младенов.

С ленти за спиране на джигити и трафиканти ще бъдат оборудвани КПП-тата по границите, както и патрулите по магистрала "Тракия", където минава основния коридор на мигрантите. Експерти смятат, че изискванията към полицията трябва да се повишат, но и осигуряването да е на ниво.

Бивш ректор на Академията на МВР: Липсват технически средства, с които полицията да залавя бегълците

"И когато на човек му дадеш униформата, статут, правомощията, заплатата - всичко и му кажеш "Сега се иска това". Примерно два пъти в годината нека тези хора ги изпитваме: физическа пригодност, юридическа, но да им дадем всичко", смята преподавателят по полицейско право Любомир Тимчев.

Допълнителното обучение на полицаи в момента се провежда в Пловдив, София, Стара Загора, Хасково, Пазарджик и Кърджали.

Автор: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът пенсионира шефа на пожарната главен комисар Николай Николов с почести
Президентът пенсионира шефа на пожарната главен комисар Николай Николов с почести
Черен петък и инфлация: Колко пари отделяме за намаленията?
Черен петък и инфлация: Колко пари отделяме за намаленията?