НОВИНИ

Заседанието на НС започна с декларации за 120-годишнината от смъртта на Гоце Делчев

Николай Минков
от Николай Минков
10:12, 04.05.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
заседанието започна декларации 120 годишнината смъртта гоце делчев
Слушай новината

Пленарният ден започна с декларации на политическите сили по повод 120-ата годишнина от смъртта на Гоце Делчев.

Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ: "Днес отбелязваме 120 години от гибелта на Гоце Делчев. Той е човекът. Той е не само един от хилядите герои, но приживе е приет за апостол. Гоце Делчев ни е завещал един огромен дълг. Наш дълг и на всеки политик е да почита историята, култура и на базата на тези ценности и отговорности да има отношение и към тези наши сънародници извън пределите на отечеството и имат нуждата от нашето внимание и закрила. Защото те са българи дори повече от някои в тази зала. Имаме много грехове към нашите сънародници в Северна Македония едни от тях е предаването на тленните му останки по време на комунистическия режим".

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Днес се навършват 120 г. от смъртта на Гоце Делчев. Искам да поздравя г-жа Белобрадова за тази хубава декларация. Но ще добавя, че днес е ден, в който годишнината, която няма да се почете помпозно в България, а това ще се случи в Северна Македония, където той е превърнат в основата на техния пантеон. Гоце Делчев е убит след предателство. Той е убит от свой съвипускник, от един българин, преминал на турска служба".

Лидерът на "Възраждане" разказа малко позната история за смъртта на Гоце Делчев и перипетиите, през които са преминали хората, пренесли костите му в България и как след 1944 г. те са предадени на Скопие.

Тошко Йорданов, ИТН: "Лицемерието в този, в предишни, а и в следващи парламенти е също толкова гнусно за българските граждани, както пребиването на българи в Република Северна Македония, затварянето на клубове и политическите гонения там. Вината е ваша. И като си лягате се надявам да си давате сметка, и ако не си давате, вие в главите си не сте българи. Оттук нататък българската държава има два варианта - или ще направим всичко възможно да смачкаме антибългарската пропаганда в територията РСМ или ще бъдем Българи само по празници“.

Георг Георгиев, ГЕРБ-СДС: "В някаква степен съм щастлив, че поне на думи изглеждаме привидно обединени. Да. Делата ни не го показват. Това, което правим, не съответства с високия дух на нашите предци. Гоце Делчев е не просто събирателен образ на българския героизъм. Тай е не просто българин, паднал за свободата и независимостта на Македония, но и за обединението и с България. Това го поставя в пантеона на великите борци за Съединение. Бог да прости Гоце Делчев, но и да прости на нас, ако не сме негови достойни синове и дъщери".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борна Чорич си осигури полуфинал с Алкарас в Мадрид
Борна Чорич си осигури полуфинал с Алкарас в Мадрид
Жител на варненско село превърна двора си в сметище
Жител на варненско село превърна двора си в сметище