НОВИНИ

Защо преди мачове на Уест Хем летят сапунени балончета?

фенове на Уест Хем
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 01.10.2021
8186
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Феновете на футболните отбори имат свои популярни скандирания и песни, които изпълняват по време на мачовете. Някои от тях са се превърнали в емблематични за клубовете.

Привържениците на английския Уест Хем Юнайтед не правят изключение. Но освен всичко останало, свързано с „футболния фолклор“, на стадиона на тима преди мач летят сапунени балончета.

Преди всеки домакински двубой към небето политат хиляди мехурчета. Днес те се правят чрез специални машини около терена, а докато това се случва от трибуните звучи специална песен, изпълнявана от привържениците.

Но защо точно сапунени балончета?

„Чуковете“ (какъвто е прякорът на тима) също имат своя популярна мелодия, в която се пее „Винаги ще продължавам да надувам балончета“. Колкото и странно да изглежда това за един футболен отбор, всичко си има простичко обяснение.

През годините много привърженици, свързани с клуба, са се опитали да открият откъде точно произлиза този рефрен.

Според едно от проучванията, песента е написана и композирана около 1919 година в Америка. Тя става хит и сред британската публика в зали и театри, както и на места за забавление през 20-те години на миналия век. Изпълнителката мис Дороти Уорд я прави толкова популярна, благодарение на изявите си на сцените в цялата страна.

Мелодията вероятно е възприета от привържениците на Уест Хем в този период, но несъмнено е чута на стадиона „Болейн граунд“ ("Ъптън парк") под една или друга форма в началото на това десетилетие.

По това време (20-те години на миналия век) училищният футбол е много популярен на територията на Великобритания, като често на подобни мачове се събират по 1000 или дори повече фенове. Именно тогава по време на срещите, когато някой играч от „Парк скуул“ се представя добре на двубой, зрителите започвали да пеят името му с мелодията.

В онези дни в отбора на училището се появява светлокосо момче, което получава прякора Бъбълс (Мехурчето, Балончето), точно щото прилича изключително много на момчето от картината на Джон Евърет Миле, известна под името „Балончета“, въпреки че първоначално тя е озаглавена „Детски свят“.

Картината е станала добре известна на обществеността, тъй като е била използвана за реклама на сапун от круши, който е бил популярен по онова време, а и много години по-късно.

Бъбълс става толкова добър, че успява да влезе и в мъжкия отбор, въпреки че е с две години по-млад от средната възраст на съотборниците си. Въпреки че не става част от отбора на „Болейн граунд“, все пак песента за мехурчетата остава.

Първият официално регистриран случай на фенове на Уест Хем да пеят за балончетата датира от 1940 г., на финала на Купата на футболната лига на стадион „Уембли“.

По-късно (през 1983 година) се появява писмо в местно издание, в което се твърди, че през 20-те и 30-те години на миналия век е била наета група музиканти, които свирели 20 минути преди началото на мач на Уест Хем и 10 минути на почивката. Тогава се е изпълнявала песента „Мехурчета“, а ако случайно групата пропуснела, тълпата започвала да крещи, че искат отново да я чуят.

Много години по-късно, въпреки всички версии за произхода на песента, тя традиционно се свързва с Уест Хем Юнайтед.

На 16 май 1999 година близо 24 хиляди фенове се опитаха да поставят световен рекорд за най-много сапунени балончета, издухани за една минута. Масовото събитие, което постига целта си, се осъществява преди мача на Уест Хем във Висшата лига срещу Мидълзбро, на "Болейн граунд", Лондон.

“Те летят толкова високо,

Почти достигат небето,

Тогава като моите мечти,

Те избледняват и умират.”

Пеенето повдига духа на местните фенове, тъй като да надуваш балончета се използва в езика като символ на идеята да продължаваш да мечтаеш. Дори и сега, вече на нов стадион, феновете на "чуковете" все още пеят. И пеят от сърце. И пеят с пълно гърло:

„Винаги ще продължавам да надувам балончета,

Прекрасни балончета във въздуха.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бременна в осмия месец почина от ковид в Пловдив
Бременна в осмия месец почина от ковид в Пловдив
Мярката 60 на 40 продължава до края на годината, но с нов дизайн
Мярката 60 на 40 продължава до края на годината, но с нов дизайн