НОВИНИ

Застудяване на времето и валежи в края на седмицата

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 24.02.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Времето
Слушай новината

Застудяване и валежи ни очакват в края на тази седмица, а през следващата ще има и сняг. Преди това обаче температурите в по-голямата част от страната ще се задържат все така необичайно високи за края на февруари.

За пореден ден стойности между 15 и 20 градуса в много райони днес, типични за месец май. По-ниски, дори от планинските райони, останаха отново температурите в Североизточна България, както и в районите с трайни мъгли.

След временно подобрение на видимостта , след полунощ отново на много места в низините, котловините и около водните басейни, особено по поречието на Дунав, отново ще се образуват мъгли. Минималните температури утре ще бъдат от минус 2° до 4°, максималните - между 14° и 17°, в Източна България, включително и на морския бряг - от 11° до 13°. През деня в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, със слаб североизточен вятър.

Слънчево време ще преобладава и в планините, но ще бъде ветровито с умерен, по високите части временно силен североизточен вятър.

Максималните температури и утре ще са по-високи от типичните - 5° на Алеко, 8-9° в Боровец и Пампорово. Опасността от лавини извън обработените ски писти в курортите остава голяма.

Валежи от дъжд ще има и утре на Британските острови. Ще вали и във Франция, и в Португалия. Слънчево и по-топло от типичното за сезона ще се задържи времето в останалата част от Западна, както и в Централна Европа, а също така и на Балканите.

Причината, мощен пренос на по-топъл въздух Африка, с който се пренасят и прахови частици, които вече достигнаха южните части на Европа, включително и у нас. Преносът у нас се очаква да продължи до събота, когато се очаква промяна в обстановката.

В събота ще преобладава слънчево време, но в края на деня от североизток ще започне да прониква по-студен въздух, облачността ще се увеличи и в неделя ще бъде по-често облачно, а температурите съществено ще се понижат. Ще има и превалявания, все още от дъжд, но в понеделник се очаква и сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русенско заплаха за реколтата от пшеница
В Русенско заплаха за реколтата от пшеница
Захариева: Необходим е пълен преглед на изпълнението на Договора с Република Северна Македония
Захариева: Необходим е пълен преглед на изпълнението на Договора с Република Северна Македония