Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Фалстарт на делото за плажа в парк "Росенец"

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 24.02.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Фалстарт на делото за плажа край така наречените Летни сараи в парк "Росенец". Административният съд в Бургас трябваше да реши дали ивицата около резиденцията да се впише официално като плаж или земеделска земя. Липсата на експертизи обаче отложиха делото.

След протестите през лятото, Министерството на туризма стартира процедура за нанасяне на ивицата около имота, свързван с Ахмед Доган, в специализираната карта на морските плажове. Действията на Агенцията по кадастър обаче бяха обжалвани от дружество, претендиращо за собственост върху терена.

"Моите клиенти имат собственост там и тази собственост се засяга. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим", заяви Иван Цанев, адвокат на дружеството.

Досега територията около резиденцията в парк "Росенец" се е водила като земеделска земя. Дружеството обжалва пред съда процедурата по която кадастърът вписва същата територия като плаж.

"Според тях това не представлява плажна ивица. Становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт", допълни Цена Вичева, адвокат на Агенцията по кадастър.

Назначени са съдебно-геодезични експертизи, които обаче все още не са готови заради трудностите да се намери специалист. Делото ще се гледа отново през април.

Междувременно Областна управа Бургас е поискала над 50 хиляди лева от Министерски съвет, за да бъдат премахнати незаконните постройки на пясъка, които още в края на лятото стана ясно, че са изградени без документи.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е кодираното послание в парашут на НАСА?
Какво е кодираното послание в парашут на НАСА?
Местен референдум: Ще се отдели ли общината в Обзор от Несебър?
Местен референдум: Ще се отдели ли общината в Обзор от Несебър?