НОВИНИ

Жълт и оранжев код за опасни жеги в Румъния

Жълт и оранжев код за опасни жеги в Румъния
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:38, 02.09.2024
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Жълт и оранжев код за опасни жеги е в сила за Румъния днес, съобщават от Националната служба по метеорология на страната. Очаква се на места максималните температури да достигнат 35-37 градуса или с осем-десет градуса повече от нормалните стойности за септември.

Най-горещо ще бъде в окръзи Арад, Тимиш, Караш-Северин и Мехединц, където е в сила оранжев код. По-топло от обичайното за сезона ще е и в Банат, Кришана, Марамуреш, в западна Трансилвания, западната половина на Олтения и североизточна част на област Молдова, където е въведен жълт код. Температурно-влажностният индекс там ще достига или леко ще надхвърля критичния праг от 80 единици. В Букурещ живакът в термометрите ще достигне 32-33 градуса.

На този фон местните власти в окръг Констанца в най-югоизточната част на Румъния продължават да се борят с щетите, които летни бури нанесоха на крайбрежния район. Заради природното бедствие няколко души останаха без покрив. Хората в село Амзача нямат питейна вода, след като кладенецът, от който се захранваха, пропадна, а автоматизацията бе повредена. Префектът на окръг Констанца поиска помощ от националните власти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През септември движението под моста на бул. "България" ще бъде пуснато
През септември движението под моста на бул. "България" ще бъде пуснато