НОВИНИ

Зимните олимпийски игри в Пекин са вече история (СНИМКИ)

зимните олимпийски игри пекин вече история
bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 20.02.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Новини
Слушай новината

24-ите Зимни олимпийски игри в Пекин са вече история. На бляскава, но скромна по мащабите си церемония олимпийският огън беше угасен.

Домакините от Китай предадоха щафетата на делегацията на Италия. След точно четири години олимпийският дух ще бъде съживен в Милано и Кортина д'Ампецо.

Тържественото закриване на Игрите на националния стадион в китайската столица „Птиче гнездо“ премина отново под мотото "Един свят - едно семейство".

Пандемията от COVID-19 ограничи броя на участниците в церемонията. Българският трибагреник беше изнесен в парада от доброволец. Нашите олимпийци не успяха да се включат в церемонията, заради противоепидемичните мерки. Според изискванията на китайските власти, след края на участието си всеки състезател трябва да напусне страната в рамките на 72 часа.

В олимпийските игри участваха спортисти от 91 страни, разиграха се 109 комплекта медали. Победител в класирането по отличия стана отборът на Норвегия, който заслужи 16 златни, 8 сребърни, 13 бронзови медала. Второто е за Германия (12-10-5), третото за Китай (9-4-2).

„Всички сме равни, независимо как изглеждаме, откъде идваме или в какво вярваме. Тази обединяваща сила на олимпийските игри е по-силна от тези, които искат да ни разделят. Вие давате шанс на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат вдъхновени от вашия пример за солидарност и мир. Ако искаме да преодолеем тази пандемия, трябва да бъдем по-бързи, да се стремим към по-високото, да бъдем по-силни, трябва да стоим заедно“, сподели президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в обръщението си към спортистите.

Томас Бах призова за равен достъп до ваксини на всички хора по света.

Президентът на МОК завърши речта си с думите: „Призовавам младите хора по света да се съберат след четири години в Милано и Кортина, за да отпразнуват 25-ите Зимни олимпийски игри“.

Церемонията завърши с впечатляващо шоу с фойерверки.

Зимните олимпийски игри в Милано и Кортина д'Ампецо ще се проведат в периода 6 - 22 февруари 2026 година.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно облачно до края на деня
Предимно облачно до края на деня
Русе отбелязва 144 години от освобождението си
Русе отбелязва 144 години от освобождението си