НОВИНИ

Социален център ще интегрира деца с увреждания във Варна

Днес във варненския квартал Чайка отвори врати Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания. Проектът е реализиран след спечелен конкурс за държавно финансиране от Агенция за социално развитие “Вижън”, която вече две десетилетия работи с хора с увреждания във Варна.

bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 03.11.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Новият център за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания е разположен в близост до детски кът и паркове. Според специалистите мястото е важно за естествената интеграция на децата с увреждания – чрез игри и забавления с връстниците им.

Жанета Георгиева – председател на Агенция “Вижън”: Районът просто е такъв, че е пълен с деца, така че аз ще бъда много щастлива ако те наистина си позволяват да влязат тук и не се притесняват от децата с увреждания, които са тук. Много се надявам родителите им да разрешават да са тук с другите деца, защото няма какво да се лъжем отношението в България към тези деца е изключително отрицателно все още.
Теодора Тодорова – майка: Мисля, че това е правилния начин, един от начините да се интегрират деца с подобни проблеми. Въпрос за моето дете също би било полезно. То трябва трябва да има контакт с такива деца, защото те съществуват. Те са деца като моето дете.

Центърът ще работи с деца от 3 до 18-годишна възраст. На тяхно разположение ще бъдат психотерапевт, логопед и ерготерапевт.

Бояна Лазарова, ерготерапевт: Ерготерапията всъщност помага за изграждане на нови умения на детето. За постигане на по-голяма независимост на детето. Тоест то да се справя само в една обичайна среда.

Предвидени са занимания по арт и трудова терапия, обучение по музика и танци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намалява колоната от тирове на граничния пункт Лесово
Намалява колоната от тирове на граничния пункт Лесово
Обама: Съдбата на света е заложена на карта
Обама: Съдбата на света е заложена на карта