НОВИНИ

​Областната управа на Русе чисти натрупани отпадъци по брега на Дунав

Тонове пластмасови отпадъци, дървесина и масла са се натрупали на дунавския бряг след Русе. Мястото се разчиства под ръководството на областната управа, тъй като теренът е държавна собственост. От екоинспекцията са взели проби, като на този етап не е открито замърсяване, застрашаващо околната среда.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
08:26, 01.05.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

На повече от 200 метра по бреговата ивица между Дунавската индустриална зона „Тегра” след Русе и град Мартен течението на реката е натрупало огромно количество отпадъци. На това място между два неизползваеми шлепа на фирма за драгиране се е образувал залив след оттеглянето на високите води. Според специалистите, това донякъде е щастлива случайност, предпазила от замърсяване дюните на Мартен и плажа на Ряхово.

Галин Григоров – областен управител на Русе: Няма забрана да бъдат закотвени шлеповете на това място на брега. На места, където не е забранено спирането, няма проблем да бъдат закотвени корабите. Но в случая е добре, че в настоящия момент те са тук, за да не се разпростират тия отпадъци по цялото поречие на Дунава.

Сред отпадъците се виждат и петна от мазут. Възможно е това да са изхвърлени трюмни води от минаващ кораб или замърсяване от близко предприятие. В този район се зауства и канализацията на част от град Мартен. Засега не е установена опасност за околната среда.

Галин Григоров – областен управител на Русе: Тия мазни петна, които виждате, са изследвани от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Оказват се биопродукти, биомасла. Но те не са заминали надолу, виждате, че са събрани тия масла в контейнерите, които са на брега.

В почистването са се включили фирми от Дунавската индустриална зона и кметството в Мартен. То трябва да приключи до дни. След това от екоинпекцията ще направят нови проби дали има замърсяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мая Манолова: Въпросът с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск
​Мая Манолова: Въпросът с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск
Паркирането във Велико Търново​ - мисия невъзможна
Паркирането във Велико Търново​ - мисия невъзможна