НОВИНИ

България и Македония честваха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Българският и македонският премиер Бойко Борисов и Зоран Заевтази вечер бяха заедно в Благоевград, за да отбележат 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Честването е пореден знак за сближаване на политиката между София и Скопие.

bnt avatar logo
от Николай Янев
20:28, 02.08.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Бойко Борисов и Зоран Заев отбелязаха, че Балканите не са вече барутен погреб, а една година след подписването на договора за добросъседство вече има положителен ефект за търговията, стокообмена и туризма.

Илинденско- Преображенското въстание е подвиг и повод за гордост, за национално самочувствие за живеещите в България и Македония. А почитането на делото на Даме Груев, Гоце Делчев, Гьорче Петров и хилядите техни съмишленици, е знак, че тяхната идея за свобода не е забравана и е жива и днес.

В словото си премиерът Борисов заяви, че с подписания договор за добросъседство между двете страни, вместо да спорят, вече заедно честват героите.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Това, че тук се веят Български, македонски и на ВМРО знамена показва, че всички ние дадохме пример в Европа, най- тежките преговори, които трябваше да се проведат, ги проведохме ние България, Македония, Гърция, Сърбия, Косово, Албания. Така че от барутния погреб Балкани ние се опитваме да направим и правим един проспериращ регион.

Премиерът Борисов заяви още, че темата за Западните Балкани не слиза от европейския дневен ред и че е положена огромна дипломация.

От своя страна премиерът на Македония изказа искрената си благодарност към Борисов, затова че той лично им е отворил вратите към Европейския съюз и НАТО.

В личния си профил във Фейсбук президентът Румен Радев също отбеляза годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Той определя това историческо събитие като героичен и трагичен венец на българското революционно движение за свобода и национално обединение. Президентът Радев пише "В борбата паднаха мнозина, защото съзнаваха и приемаха, че собственият им живот е историческата цена на свободата".

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрия тества скорост 140 км/ч по магистралата
Австрия тества скорост 140 км/ч по магистралата
Летните порои на остров Корсика взеха пет жертви
Летните порои на остров Корсика взеха пет жертви