НОВИНИ

България иска промени в поетите от "Газпром" ангажименти към ЕК

България подкрепя предлаганата от Европейската комисия позиция по антимонополното дело срещу руската компания "Газпром", както и бързото приключване на делото срещу газовия доставчик. Това реши Министерският съвет днес, след като планираният в Народното събрание дебат по темата не се състоя, а вместо това беше изслушан служебният енергиен министър. Москва предлага да поеме ангажименти, които Брюксел разпрати за становище до седемте засегнати страни, сред които и България.

bnt avatar logo
от Цв. Катанска, Д. Апостолова
17:28, 03.05.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

В позицията на Европейският съюз е описано, че Москва предлага да поеме следните ангажименти - руският газ да може да се препродава от страните, в които се доставя, цената на горивото да се определя по пазарни механизми и да бъде осигурен достъп до западните хъбове.

От вече приетото становище става ясно, че България не е съгласна с предложените от "Газпром" ангажименти, защото не били достатъчно добре дефинирани. Затова страната ни е изпратила допълнителни въпроси.

Също така имало сериозни съмнения, че се въвежда нова неравнопоставеност на българските потребители в сравнение с тези в Западна Европа. Един от примерите е, че държавната ни компания "Булгартрансгаз" трябва да поеме отговорност за качеството на пренасянето гориво вместо "Газпром", пише още в становището на правителството.

Кореспондентът ни в Брюксел предаде, че от ЕК все още не са предоставили информация дали някоя от останалите 6 държави вече е готова със становището си по предложенията на "Газпром".

Оттам обявиха, че това ще стане, след като всички документи бъдат събрани и обработени. Уточнява се също, че 4 май не е последният срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев: Трябва да се построят още 70 км ограда по българо-турската граница
Стефан Янев: Трябва да се построят още 70 км ограда по българо-турската граница
Единствената оранжерия за цветя по поречието на Струма предлага работни места
Единствената оранжерия за цветя по поречието на Струма предлага работни места