НОВИНИ

Финансовото министерство публикува приоритетите за Бюджет 2017

Държавната сметка за 2017-та година беше официално публикувана. В бюджета за догодина са заложени повече средства за образование, здравеопазване и отбрана. Утре предстои неговите параметри да бъдат обсъдени със социалните партньори, синдикати и работодатели.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:06, 26.10.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Икономическият растеж е 2,5%, което е доста по-песимистично от прогнозите на работодателите, които очакваха той да 2,8 %, дори до 3 % и все пак е по-висок от заложеното за тази година. Заложеният дефицит е 1,4 %.

Заеми, които можем да теглим през следващата година, ще са до 1, 2 млрд. лева, те са част от онези 16 млрд. лева, които преди 2 години бяхме одобрили в рамките на 3 години общо да теглим.

Данъците няма да се променят, само осигуровката за пенсия се повишава с 1 % и става 18,8 %.

В проектобюджета е заложено минималната работна заплата от 1-ви януари да стане 460 лева, което е спорен момент, понеже работодателите не са съгласни.

Пенсиите от 1-ви юли се увеличават с почти 2,5 % и за хората, които ще се пенсионират догодина - и за мъжете, и за жените - с по 2 % ще се увеличи нужният им осигурителен стаж.

Утре предстои неформална среща на социалните партньори, в петък е тристранният съвет, а в понеделник извънреден министерски съвет, за да може проектобюджетът да влезе в парламента за одобрение следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католическата църква по време на аржентинската хунта
Католическата църква по време на аржентинската хунта
Европарламентът търси пътища сайтовете да са достъпни и за хора с увреждания
Европарламентът търси пътища сайтовете да са достъпни и за хора с увреждания