Инвалидни колички се превърнаха в произведения на изкуството

Инвалидни колички, превърнати в произведения на изкуството ще провокират политиците към истински реформи в социалната система. В европейския ден за независим живот в Южния парк бяха подредени арт инсталации на колички с пеперудени крила, оковани във вериги. Посланието на "Центъра за независим живот" е, че ключът от веригите е в ръцете на управляващите.

Мария Чернева
от Мария Чернева оператор: Богомил Големанов
19:51, 05.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Направиха си пеперудени крила, за да полетят на воля, напук на системата. Това са и онези крила, чийто мах трябва рано или късно да предизвика ураган, според теорията за ефекта на пеперудата. И крилата им са направени от точната за целта материя.

Нина Жишева - център "Независим живот" - От парченцата победи, любови, обичи, загуби дори си правят крила и се опитват да полетят.

Въпреки счупените колички. Тежки и тромави, коя без колела, коя не може да се разпъва, Но това казват са количките с които държавата уж им помага.

Това което се предлага за 480 лева е горе долу нещо подобно - не мърда. И за активни хора не става. Става за бабички като мене вече да стоят в къщи и от тоалетната на тераската...

Петко Сталинчев - център "Независим живот" - Те отпускат 470 лева, която е кат оболничните колички, вие г изнаете те да неудобин не мога а водя активен живот
Мария Чернева
- А с тази как успя?
Петко Сталинчев -
Допълнително съм дал от мои пари, за да мога да си позволя такава количка. Иначе е 4 хиляди лева.

И така стигат до темата за фалшивите инвалиди, която толкова много тревожи политиците в предизболните им речи и програми

Капка Панайотова - център "Независим живот" - Фалшиви инвалиди няма. Има грешна, остаряла, архаична, порочна система за инвалидизиране.
Мария Чернева
- А източва ли се бюджета?
Капка Панайотова
- Естествено, че се източва, когато се раздава на калпак, когато няма индивидуална оценка. И не чрез фалшивите инвалиди, а се източва чрез глупавите политики.

И следващия петък канят социалния, здравния и финансовия министър на търг за фалшивите колички, на уж социлните политики, които реално точат бюджета.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почетни награди на БЧК за спасители на хора в беда
Почетни награди на БЧК за спасители на хора в беда
Професия журналист: Учениците от 7 ОУ в Благоевград
Професия журналист: Учениците от 7 ОУ в Благоевград