НОВИНИ

Противоречиви реакции за посещението на Ердоган в Париж

Турският президент Ердоган днес е при френския си колега Макрон на първа визита в Париж след неуспешния опит за преврат през лятото на 2015-та година. Задава ли се възстановяване на отношенията Европейски съюз -Турция, както Ердоган обяви целта на посещението си, и постави ли Макрон ключови въпроси като човешките права - от Париж на живо включваме кореспондента на БНР Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева - БНР
18:30, 05.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Реакциите във Франция са много противоречиви. Посещение на Ердоган предизвика много негодувания в страната. Още преди визитата имаше различни протести, особено на правозащитници и специално на организацията "Репортери без граница", които се събраха пред посолството на Турция в Париж и поискаха освобождението на своите колеги-журналисти, лишени от свобода в Турция и да настояват за свобода на пресата в страната. Имаше протести и на кюрдстки организации,както и изказвания на политици. Има много противоречиви възгледи за това до колко трябва да се състои тази визита, ако Ердоган има нужда от подкрепата на Франция, за да излезе от все по-голямата международна изолация, в която се намира. Задачата за Макрон, според повечето коментатори, е много деликатна, но анализатори смятат, че на фона на тежкото международно положение, борбата с тероризма, кризата с мигрантите и конфликтът в Сирия, Франция също има интерес, не затваря вратата на Турция. Това си пролича на пресконференция. След разговора между двамата си личеше, че дискусията е била тежка. Относно развитието на отношенията с ЕС Макрон беше ясен ,че ситуацията в Турция, специално правата на човека, не позволяват никакъв напредък приемане на Турция в ЕС. Имаме различни визии за права и свободи, каза още френският президент, въпреки че увери, че диалогът между тях е прям и честен и наблегна на това, че демокрацията и особено борбата срещу тероризма трябва да бъде силна и това означава да се защитават човешките права.

"Имаме много обща проблематика.", подчерта президентът Макрон, който определи като приоритетна тема борбата с тероризма и напомни, че и двете страни и изобщо цяла Европа са еднакво жертви на тероризма и не отрече сътрудничеството в тази тема. Друг общ въпрос е мигрантската криза и във връзка с нея и Сирия Макрон заяви, че разбира напълно предизвикателствата, пред които е изправена Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арменската общност в Русе посрещна Бъдни вечер
Арменската общност в Русе посрещна Бъдни вечер
60 хиляди домакинства в София се отопляват на твърдо гориво
60 хиляди домакинства в София се отопляват на твърдо гориво