НОВИНИ

Кога и защо лекарите се превръщат в търговци?

В студиото на "Денят започва" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и акушер-гинекологът д-р Димитър Ленков коментираха промените в здравната реформа. Според тях, тази система в момента не устройва никой - нито пациентите, нито лекарите, и тази година няма да настъпи нищо по-хубаво от досегашния хаос в здравеопазването.

bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 08.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още

д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация: Тази година разлики в лечението на пациентите няма да настъпят. Няма някакви кардинални промени на начина, по който хората влизат в болница или начина, по който си избират джи пи или начина, по който си получават лекарствата. Има обаче приети законодателни промени, които ще доведат до малко по-добър контрол, до намаляването на изтичането на средствата от Здравната каса и се надявам все повече хора да се лекуват, повече деца, които имат нужда от лекарства, възрастни хора и т.н. Това обаче не е достатъчно. Тепърва предстои много работа с лекарите, с министерството, с политиците, защото за всички е ясно, че тази система в момента не устройва никой - нито пациентите, нито лекарите. Никой не е доволен от нея и нещата трябва коренно да се променят, за да може нещата да вървят в правилна посока.
д-р Димитър Ленков - акушер-гинеколог: От сега нататък ще лекувам пациентите си както до сега - в пълен хаос - нормативен, законотворчески и т.н. По отношение на търговците - кой промени така закона за лечебните заведения така, че те да се регистрират по Търговския закон, кой направи общопрактикуващите лекари еднолични търговци и после пациентите се оплакват, че тези търговци първо си гледат търговския интерес и не им остава време, защото те са счетоводители и пресмятат дали ще им стигнат парите до края на месеца, за да изпратят един пациент за уточняване на неговата диагноза и ако го изпрати и надвишат т. нар. регулативни стандарти, които касата е наложила дали ще дойдат да ги глобят. И въпросът е дали ще се наложи да платят от джоба си изследванията на пациента или не. Нищо по-хубаво от досегашния хаос в здравеопазването няма да настъпи тази година.
;

Вижте целият разговор с д-р Станимир Хасърджиев и д-р Димитър Ленков в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В чест на загиналите служители от МВР - спектакъла на Нешка Робева във Варна
В чест на загиналите служители от МВР - спектакъла на Нешка Робева във Варна
Поредна нощ на протести във Франция срещу трудовата реформа
Поредна нощ на протести във Франция срещу трудовата реформа