НОВИНИ

Лодка с над 150 души потъна край Либия

Около 115 души са в неизвестност след потъването на дървено корабче с мигранти край бреговете на Либия, други над 130 са спасени от либийската брегова охрана и местни рибари. Според ООН жертви на корабокрушението са 150 души. Трагедията се разигра на фона на вот в италианския парламент, който гласува повишаване до 1 милион евро на глобите за неправителствени организации, които спасяват мигранти при незаконно акостиране на италиански пристанища.

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 26.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Най-голямата трагедия за тази година в Средиземно море - така Върховния комисариат на ООН за бежанците определи корабокрушението край либийските брегове. На борда на потъналия морски съд е имало около 250 мигранти, предимно от Еритрея, други африкански страни и арабския свят. Те са тръгнали от либийското пристанище Хомс. Катастрофата е станала на осем километра от брега.

Абдала Ахмед Абдала мигрант от Еритрея: Бяхме 300 на лодката и тогава водата нахлу. Спасени бяха стотина, останалите загинаха - жени и деца. Плувахме близо 7 часа и бяхме спасени от рибари. Борихме се със смъртта в морето, сега се борим с нея на сушата.

С последните жертви броят на загиналите в Средиземно море на път от Либия за Европа от началото на годината вече е 600. Така 2019-та е на път да стане шеста поредна година с над хиляда смъртни случая. Либия е жертва на насилие и разделение след свалянето и убийството на дългогодишния лидер Муамар Кадафи през 2011-та.

Мигрантите пътуват на ненадеждни и претоварени морски съдове. От средата на 2017-та броят на подобни пътувания намаля значително след като Италия договори либийските сили да спират мигрантите още на тръгване или да ги връщат в Либия, ако ги заловят в морето. Тази политика е осъждана от правозащитници. Този месец 40 мигранти загинаха при въздушен удар срещу център за задържане в околностите на Триполи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападнаха Месут Йозил и Сеад Колашнац в Лондон
Нападнаха Месут Йозил и Сеад Колашнац в Лондон
Барса обвързва Меси с безсрочен договор
Барса обвързва Меси с безсрочен договор