НОВИНИ

Осъдиха Манафорт на 4 години затвор

Бившият шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп беше осъден на 4 години затвор за данъчни и банкови измами във връзка с хонорари за консултантска дейност на политици в Украйна. Наказанието е далече под посочените от Министерство на правосъдието между 19 и 24 години. Манафорт трябва да върне 24 милиона и да плати глоба от 50 хиляди.

bnt avatar logo
от БНТ
21:28, 08.03.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Президентът Тръмп подчерта, че делото е доказало липса на връзка между Москва и антуража му за изборите през 2016 г.

69 годишният Манафорт помоли за снизхождение, но не се извини за деянията си - факт, отбелязан с изненада от съдията в Александрия, щата Вирджиния. Републиканският политически гуру, съветвал четирима американски президенти и чуждестранни лидери призна вина, че е укрил 55 милиона долара в офшорни сметки в Кипър, получени за консултации на проруски политици в Украйна.

Според обвинението той не е платил 6 милиона долара данъци на фона на разточителства като яке от щраусова кожа за 15 хиляди и луксозен ремонт на личното му имение. Престъпленията бяха разкрити в хода на разследването на специалния прокурор Робърт Милър за руска намеса в американските избори през 2016-та. Обвиненията обаче не са свързани с руска връзка.

Кевин Даунинг, адвокат на Пол Манафорт: Най-важното днес е това, което повтаряме от първия ден. Няма никакви доказателства за съглашателство на Пол Манафорт с представители на руското правителство.

Критици определиха присъдата като твърде снизходителна. Адвокат изтъкна фактора "Бели якички" и посочи, че негов клиент, откраднал 100 долара, е получил предложение за 36 до 72 месеца затвор. Манафорт вече е излежал девет месеца.Специалният прокурор Милър посочи, че той е имал самостоятелна, по-просторна килия, отделен санитарен възел, личен телефон и работни условия за подготовка на защитата.

Манафорт ръководеше кампанията на Тръмп за три месеца до август 2016 г., когато беше принуден да подаде оставка заради работата си в Украйна. Мъчно ми е за Пол, той преживява много трудни времена, заяви президентът, но подчерта:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Съдията, а по определени причини аз останах поласкан от този факт, каза, че делото няма нищо общо със заговорничене с Русия.

Идната сряда Манафорт ще чуе присъда по друго дело в окръг Колумбия за незаконно лобиране, по което рискува максималните 10 г. затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е откаран в Пирогов, пил сода каустик вместо ракия
Мъж е откаран в "Пирогов", пил сода каустик вместо ракия
Дончев: Икономическият ни модел е изчерпан - трябва да минем на по-високо ниво
Дончев: Икономическият ни модел е изчерпан - трябва да минем на по-високо ниво