НОВИНИ

Ще строят параклис-мавзолей на загиналите в Първата световна война

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и генерал Константин Попов учредиха инициативен комитет за изграждане на параклис-мавзолей на загиналите в Първата световна война български войници. Параклисът ще се намира в двора на Военната академия от страната на Националният Военноисторически музей.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:00, 27.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Идеята за параклис-мавзолей в памет на жертвите от Първата световна война обединява общинари и военни. Началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов е поел ангажимент да регистрира инициативният комитет, а Столичната община ще направи оперативно звено с участието на главния архитект на София и председателя на комисията по култура Малина Едрева.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Всички ние имаме нужда от това да запазим паметта, да запазим паметта за онези, които загинаха за свободата и за независимостта на страната. Това е кауза, която аз лично вярвам, че обединява и ще обедини много хора."

Организираната кампания, не само че ще помогне за изграждането на мавзолей за поклонение, но ще направи и парка на Военната академия още по-достъпен.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Чрез построяването на този параклис, заедно със околното пространство, ще можем да направим едно добро място за разходка на хората, които живеят наоколо или просто които ще дойдат да поднесат цветя в знак на уважение към загиналите."

Предвидено е градежът на параклиса да започне това лято, а в инициативният комитет участват повече от 25 души.

Ген. Константин Попов, съпредседател на инициативния комитет
"Това са все изтъкнати хора, обединени от една идея - идеята за родолюбие. Само за няколко дена толкова много хора от най-различни организации се отзоваха и това е уникално. Това ни дава надеждата, че наистина ще можем да го реализираме бързо, прозрачно и че догодина ние ще имам нещо, с което можем да се гордеем."

През следващата 2018-а се навършват 100 години от края на Първата световна война, тогава е предвидено и откриването на възпоминателния параклис-мавзолей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: Не съм сигурен, че искам да бъда отново депутат
Волен Сидеров: Не съм сигурен, че искам да бъда отново депутат
Лиляна Павлова: Тръгваме си с гордо вдигната глава
Лиляна Павлова: Тръгваме си с гордо вдигната глава