НОВИНИ

Традиционният празник на пъпеша събира любителите на сладкия плод в Българево

Традиционният празник на пъпеша ще се състои на 6 август от 18.00 часа на площада в село Българево. За доброто настроение на гостите ще се погрижат четири самодейни фолклорни състава от Българево, Балчик, Варна и танцовият ансамбъл от село Дуранкулак.

традиционният празник пъпеша събира любителите сладкия плод българево
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 05.08.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Преди това публиката ще има възможност да проследи надпреварата в конкурсите за "Най-голям пъпеш" и за "Най-сладък пъпеш". Домакините, които обичат да приготвя плодови десерти, ще могат да проследят интересни кулинарни предложения в изложбата "Пъпешови фантазии". Организаторите са се погрижили и за забавленията на децата. Те ще могат да участват в игри с пъпеши, да рисуват върху пъпеш или да се надпреварват в състезанието за най-бързо изяден пъпеш.

Неслучайно село Българево е домакин на Празника на пъпеша. Районът е известен с изключителните качества на пъпешите, които се отглеждат там. По пазарите в Североизточна България най-добрата препоръка към купувачите е предлаганите пъпеши да са от Българево. Пъпешът е местен поминък на много хора. Към момента в селото има над 80 производители, които отглеждат над 1500 дка градини със сладкия плод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реставрират фасадата на Етнографския музей в Пловдив
Реставрират фасадата на Етнографския музей в Пловдив
Лятна академия за изкуство в Разлог
Лятна академия за изкуство в Разлог