НОВИНИ

Визитата на Доналд Тръмп в Израел

Доналд Тръмп е на посещение в Израел. Според американския президент, в момента има "рядка възможност" за мир в Близкия изток. Тръмп разговаря с премиера Нетаняху и президента Ривлин. Израел и Съединените щати могат да заявят в един глас, че не трябва да се допуска Иран да се сдобие с ядрено оръжие, каза Тръмп.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:12, 22.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света
визитата доналд тръмп израел

В Ерусалим Доналд Тръмп посети две места, свещени за евреи и християни - Стената на плача и храма на Божи гроб в старата част на града. Тръмп направи това в качеството на лично посещение, но за първи път действащ американски президент посещава религиозни светини в Ерусалим.

По време на разходката, Тръмп не беше съпроводен от представители на израелското или палестинското ръководство заради неуредения статут на града, който еврейската държава счита за своя столица, докато палестинците искат източната му част.

Тръмп предпочита двете страни сами да стигнат до цялостно мирно споразумение в директни разговори. Той се срещна с президента Ривлин и с премиера Нетаняху в Ерусалим, но беше посрещнат на международното летище Бен Гурион в Тел Авив.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Пред нас има рядка възможност да постигнем сигурност, стабилност и мир в този регион. Да победим тероризма и да създадем бъдеще, изпълнено с хармония и просперитет. Можем да го постигнем, само ако работим заедно, друг начин няма. Ние обичаме Израел, народът на Съединените щати е с вас".

Другата чувствителна тема са над 600 000 еврейски заселници в построени след 1967 година селища на Западния бряг, земя която палестинците също като източен Ерусалим искат за своята държава. Тръмп ще разговаря и с палестинския ръководител Махмуд Абас, но пробив в мирните преговори не се очаква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И камери на КАТ ще следят абитуриентите
И камери на КАТ ще следят абитуриентите
В Борисовата градина се появиха дървета в асфалта
В Борисовата градина се появиха дървета в асфалта