НОВИНИ

120 момчета спориха за медалите на турнира по борба "Лютфи Ахмедов"

В надпреварата се включиха отбори от България, Молдова, Северна Македония, както и два тима от турските градове Бурса и Едирне

„Лютфи Ахмедов“
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 07.10.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

120 момчета спориха за отличията на Международния турнир по свободна борба „Лютфи Ахмедов“ в Разград. В надпреварата се включиха отбори от България, Молдова, Северна Македония, както и два тима от турските градове Бурса и Едирне. Срещите се проведоха в зала „Абритус“.

Председателят на Общинския съвет в Разград Стоян Ненчев приветства от името на ръководството на общината организатори, участници, треньори и гости на спортната проява.

„Радваме се, че турнирът се провежда в обновената зала „Абритус“. Това е доказателство колко много в Разград и в Лудогорието се цени борбата като традиционен спорт, в който имаме големи успехи“, каза Ненчев.

Той пожела на всички успех, като отбеляза, че в спорта има победители и победени, но спорта е освен победа и борба като основа на човешкия живот.

Сред гостите на XXVI - то поред издание на спортната надпревара бяха олимпийският шампион по борба Хасан Исаев и синът на Лютфи Ахмедов, Шукри Ахмедов. Али Паръшмолла поднесе поздравление от името на председателя на Българската федерация по борба Христо Маринов към доайена на разградската борба и заслужил треньор Юмер Фикриев по повод неговия 90-годишен юбилей. Спортен клуб „Лютфи Ахмедов“ награди именития спортен деятел с плакет по случай юбилея му и заслугите му към Лудогорската борба. Плакети за приноса и развитието на Лудогорската борба бяха връчени и на други видни общественици и спортни деятели.

Победителите в различните категории получиха медали, а най-добрият борец се окичи със златния пояс на Лютви Ахмедов.

Състезанието е в памет на исполина на лудогорската борба Лютви Ахмедов. Той е световен шампион по борба свободен стил от Техеран през 1959 г., световен вицешампион от първенствата през 1962, 1963 и 1965 г., олимпийски вицешампион от Токио (1964), европейски шампион (1965) и вицешампион на Стария континент през 1966 година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурите в Европа остават необичайно високи и през октомври
Температурите в Европа остават необичайно високи и през октомври
Ще променят ли депутатите Конституцията - коментар на Наталия Киселова и Борислав Цеков
Ще променят ли депутатите Конституцията - коментар на Наталия Киселова и Борислав Цеков