НОВИНИ

Австралия се класира за финала на Купа "Дейвис"

"Кенгурата" поведоха с 2-0 победи над Финландия

Алекс де Минор
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:17, 24.11.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
Слушай новината

Австралия се класира за втора поредна година на финал в отборния тенис турнир "Дейвис къп" след като поведе на полуфинала с 2-0 победи над Финландия. На корта в Малага (Испания) решаващ успех на сингъл записа Алекс де Минор, който се наложи над Емил Руусувуори с 6:4, 6:3.

Де Минор, който измъкна мача на четвъртфинала срещу Чехия, успя да се възстанови от ранен пробив от Руусувуори и обърна хода на срещата, за да спечели първия сет. Финландецът, който имаше малък проблем в рамото, даде всичко от себе си във втория, но Де Минор показа почти перфектно връщане и защита и не позволи да се стигне до изравняване.

Малко по-рано Алексей Попирин даде преднина на австралийците след успех над Ото Виртанен с 7:6 (5), 6:2. Първата част трябваше да се реши с тайбрек. Попирин трябваше да спаси точка за пробив от съперника си при 5:6 и да изпрати частта в тайбрек. Опонентът му се разконцентрира в края на допълнителната част и след това не успя да намери ритъма във втория сет.

Виртанен, който беше герой в мача с Канада в предходния етап, допусна пробиви за 2:4 и за 2:6 и така австралийците триумфираха. Пет двойни грешки в тази част си оказаха влияние, особено тези в последните разигравания.

Миналата година отборът с капитан Лейтън Хюит отново стигна до финал, но тогава загуби от Канада. Тимът на Австралия има 28 титли до момента в отборното световно първенство по тенис, пред него е съставът на САЩ с 32 купи.

Американците ще играят в другия полуфинал срещу Сърбия в събота.

Първата среща ще предостави тенис от най-висока класа и двама съперници от финалния турнир на АТР – Новак Джокович за Сърбия и Яник Синер за Италия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калина Бояджиева с исторически световни титли и рекорд в кикбокса
Калина Бояджиева с исторически световни титли и рекорд в кикбокса
Академик Пловдив не остави шансове на Шампион 2006 в женската баскетболна лига
Академик Пловдив не остави шансове на Шампион 2006 в женската баскетболна лига