НОВИНИ

Българските спасителни екипи пристигнаха в Турция

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:13, 06.02.2023 (обновена)
Чете се за: 06:35 мин.
По света
Слушай новината

Екипите на аварийната дирекция на Столична община пристигнаха на летището в Адана, Турция.

16 души от звеното, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, са част от българския спасителен екип, който тази сутрин отпътува с двата самолета „Спартан“ на Министерство на отбраната, за да помогне на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция.

Екипите разполагат с два аварийно-спасителни автомобила с ремаркета и нужното оборудване за извършване на спасителни дейности - термокамери, виброкамера, дрон с термокамера, телескопична камера за издирване с възможност за пряка връзка с пострадалите.

В българския спасителен екип са служители на „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и лекари от Военномедицинска академия.

Президентът Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега Ердоган, в което изразява съпричастност и съболезнования към семействата и близките на жертвите при жестокото бедствие. БЧК и Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България обявиха дарителски кампании за набиране на средства в помощ на пострадалите.

Още рано сутринта спасителни екипи са започнали подготовка да отпътуват към района на тежкото земетресение.

"Веднага в сутрешните часове президентът на Република България Румен Радев се обади на г-жа Фандъкова и г-жа Фандъкова ни даде нареждане до два часа да направим подготовка за пътуване към Турция, тъй като ние преди това, благодарение на началника на отбраната на Българската армия направихме тренировки, със Спартаните вече всичко ни е познато", заяви Красимир Димитров - директор на Дирекция Аварийна помощ и превенция в Столична община.

Спасителните екипи, както и медици от Военномедицинска академия излетяха с два самолета "Спартан" от Военновъздушните ни сили до летище Адана.

"В хода на събитията с много добра координация със Столична община, съответно с екипи на ВМА, които ще бъдат транспортирани до зоната на операцията с една единствена цел - да помогнем на бедстващия народ, на хората, които имат нужда от нас. Имаме достатъчно екипажи, добре подготвени, бих казал отлично подготвени. Самолетите са в изправност", заяви полк. Филип Ангелов - командир на авиобаза "Враждебна".

Екипажите са подготвени да изпълнят полета при лоши атмосферни условия - ниска видимост в района на летището и гръмотевична буря по маршрута, непосредствено преди кацането. Военният министър коментира, че в постоянна връзка с посланика на Турция, както и с нашия посланик в Анкара, се уточнява от какво точно има нужда в момента.

"МО има възможност да окаже необходимата помощ в медицински екип. Подготвили сме такъв медицински екип и след завръщането на Спартаните, един от Спартаните ще направи следващ курс с медицински екип към Турция. Това са ни възможностите към момента. Очакваме от турска страна да постъпят искания за неща от първа необходимост и ако ние разполагаме с такива, да те ще бъдат предоставени съответно, за да окажем помощ на нашата съседка", заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

В ранния следобед и спасителни екипи от пожарната тръгнаха от Пловдив към Турция.

"Това е модул за издирване и спасяване в градска среда, който е регистриран в ЕК и в тази ситуация, при такава голяма необходимост от помощ, ние максимално бързо мобилизирахме този модул. Който на първи етап е предвидено да участват 58 служители от ГДПБЗН с 20 единици техника", заяви ст. комисар Красимир Шотов, директор "Оперативни дейности" в ГДПБЗН.

Спасителите са оборудвани с апаратура, която може да търси хора по засичане на пулс, което е много ефективно в подобни ситуации.

"Разговаряли сме и със спасителите към БЧК, има подсигурени 5 кучета. Те също са подсигурили две машини, които да се включат. Така че на този етап това са исканията, които са заявени. Откликнали сме на всички. По най-бързият начин ще бъдат предвижени хората е техниката, за да могат да вземат участие още в първите часове в спасителните операции", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

От Българския Червен кръст координират необходимата помощ с колегите си от турския Червен полумесец.

"12 човека екип планински спасители с пет кучета оперативен клас C, подготвени и тренирани за тази работа са в готовност, предполага се, че довечера след 20.00 часа може би ще летим натам", каза Емил Нешев от Планинската спасителна служба.

Предоставянето на допълнителна помощ, включително и хуманитарна ще бъде координирана от правителствата на България и Турция.

"Имаме готовност при заявка от Турция да предоставим и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна - палатки, вода, храни, медикаменти, за да окажем пълна подкрепа на пострадалите", допълни Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Служебният премиер допълни, че Европейската комисия е благодарила на страната ни за бързата реакция при оказването на помощ на Турция. От Сирия за момента не са поискали помощ от страната ни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е първата европейска държава, която изпрати хуманитарна помощ и спасителни екипи за Турция
България е първата европейска държава, която изпрати хуманитарна помощ и спасителни екипи за Турция
Борислав Михайлов със съболезнователен адрес до президента на Турската футболна федерация
Борислав Михайлов със съболезнователен адрес до президента на Турската футболна федерация