НОВИНИ

Част от крайбрежната алея във Варна става пешеходна зона

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 10.07.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

От днес част от крайбрежната алея във Варна става изцяло пешеходна зона. Участъкът от Рибарския плаж до Втора буна вече е забранен за автомобили.

Движението на автомобили се спира днес със заповед на областния управител Благомир Коцев. Първоначално полицейски постове ще спират колите, докато се поставят бариери. Крайбрежната алея да стане пешеходна е желание на много варненци от години, но до момента никой от местната власт не е успял да го направи. Това, иначе положително събитие обаче, създаде политически скандал между управляващите, в лицето на областния управител, който е назначен от "Продължаваме промяната" и опозицията, в лицето на варненски депутати от ГЕРБ-СДС.

Вечно задръстената алея от автомобили и преминаващите опасно близо около тях велосипедисти и пешеходци вече е в миналото. Оттук е достъпът до градските плажове във Варна, затова много от хората идват с автомобилите си, а сега паркоместата ще са по-малко.

Най-недоволни са собствениците на заведения и концесионерите, защото сега ще имат по-малко клиенти.

Това да спират хората да идват тук, не е нормално. Трябва да ви кажа, че предните дни не бяха много, но имаше румънци, имаше украинци, имаше руснаци. Сега ги няма. Къде са? Не са тук защото не могат да дойдат. Вие ограничавате моята работа, за която съм платил за да работя и сега оставам с непокрити очаквания, казва Атанас Сандев, управител на заведение и концесионер.

Областният управител заяви, че това негово действие е добре обмислено, а заповедта изпипана от юристи, за да не може лесно да се атакува в съда.

Всъщност тук стои въпросът дали въобще това е път. Общината твърди, че е път четвърти клас, а Министерството на регионалното развитие твърди, че това е брегоукрепително съоръжение, по което автомобили не трябва да се движат. В момента този дебат между тях е в ход и чакаме резултата от него да излезе. До тогава тази временна организация ще бъде в сила, каза Благомир Коцев, областен управител на Варна.

Варненски депутати от ГЕРБ-СДС заявиха, че заповедта е нищожна, тъй като областният управител няма правомощия да регулира движението в града и го обвиниха, че си прави предизборна реклама. Те призоваха всеки гражданин да обжалва заповедта в съда.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво пречи на Америка да спре масовите стрелби срещу невинни граждани
Какво пречи на Америка да спре масовите стрелби срещу невинни граждани
Бунтът в Шри Ланка прерасна в ликуване след свалянето на властта
Бунтът в Шри Ланка прерасна в ликуване след свалянето на властта