НОВИНИ

ЦИК решава до 20 юни: Как социологическите агенции ще работят на изборите?

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:47, 19.06.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

До 20 юни Централната избирателна комисия трябва да гласува решението за социологическите агенции. За социолозите е трудно да прогнозират избирателна активност, на последните избори част от хората решили да гласуват в последния момент. Очакват машините да намалят грешките, но и да се образуват опашки пред някои секции.

Избори в разгара на летните почивки - непредвидими до последно. Ще се отрази ли на активността - този въпрос ще остане неясен до 11 юли.

"Това, което наблюдаваме към началото на предизборната кампания е един по-висок интерес към предсрочните избори в сравнение с редовните, които бяха в началото на април. От тази гледна точка смятаме, че голяма част от хората ще реализират това свое намерение и ще отидат да гласуват", сподели Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

"На последните избори над половин милион души взеха решението в последните 2 - 3 дни, отвъд последните изследвания на агенциите, а една немалка част от тези хора взеха решението буквално в последния ден. В огромната си част това са млади хора. До обяд на 4 април изборните резултати изглеждаха по един начин, след обяд започнаха да изглеждат по различен начин с младата вълна", отбеляза Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Подадените заявления за гласуване в чужбина са малко по-малко в сравнение с тези за вота на 4 април.

"Миналите избори имахме безпрецедентно висок вот от чужбина до момента, докато за тези избори не сме на ясно дали той ще се реализира в такива граници. Това е вот, който позволява на някои от партиите, на партиите, които получат най-висока подкрепа зад граница да получат един или два мандата повече", обясни Геновева Петрова.

"За нас е важно външните българи да бъдат част от политическия организъм на нашата страна. Така че този вот е важен", допълни Първан Симеонов.

Машинният вот е добър вариант за намаляване на злоупотребите и грешките, казват социолозите. Все пак имат едно на ум.

"Тук се създава един друг проблем с машините, че някак си аз и вие, и примерно 99% от хората всъщност не могат да си представят какво точно прави машината между натискането на бутона и отчитането на гласа. Това е софтуера на принципа на черната кутия. Докато когато се гласува с хартия, всички ние знаем горе-долу какво е хикс, какво е ве, какво е син химикал. Но във всички случаи машините са в правилна посока, защото могат да ограничат някои практики", коментира Първан Симеонов.


"Притеснение в тези предстоящи избори има по отношение на възможността да се образуват опашки в по-големите секции в случай, че не успее ЦИК и доставчиците на машини да осигурят допълнителни устройства - това би създало проблеми, известни напрежения у самите избиратели, които най-вероятно ще им се наложи да чакат по-дълго на опашки", каза Геновева Петрова.

Социолозите са убедени, че чрез екзитпола хората помагат: да има гаранция за честни избори. И очакват повече хора да се спират при техните анкетьори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се класира за финала на Златната европейска лига
България се класира за финала на Златната европейска лига
Стефан Янев: ЦИК е в готовност да открие почти 800 секции в чужбина
Стефан Янев: ЦИК е в готовност да открие почти 800 секции в чужбина