НОВИНИ

Кандидат-студенти от чужбина не успяха да влязат в наша система за изпит

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:23, 19.06.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Проблем с изпита на кандидат-студенти с български произход, които живеят в чужбина, но искат да учат у нас. Сигналът до БНТ е на българи от Украйна. Проблем със системата не позволява на някои кандидат-студенти преминат и през четирите модула. За първа година изпитът е в електронен вариант.

От просветното министерство заявиха за "По света и у нас", че още утре тези, които са имали технически проблем, ще могат да продължат изпита с това, което не са успели днес, а ощетени кандидат-студенти няма да има.

10.00 часа тази сутрин. Тогава започнал изпитът за кандидат-студентите. Част от тях обаче не успели да се включат - срещнали проблем с влизането в системата. Един от тях е Дима Тодоров от Украйна, който иска да учи информационни технологии в България.

"Натискам започни теста, там изписва "грешка 505, too many conections", сигурно много посещения дава на сайта и аз не мога да вляза", обясни Дима Тодоров, кандидат-студент.

"Децата всички се притесняват, обаждат ми се, пишат, че не могат да влязат и се чудят какво да правят от тук нататък, започва една паника от страна на всичките деца, родители", коментира Светлана Радолова, преподавател по БЕЛ в Измаил, Украйна.

"Излезе много черен фон и написано "ерор 501". И дальше имаше написано, като сте тук натиснете, пак натискаме, то ни връща пак", разкри Оля, родител.

И сетне в един момент се откри български език: почнете теста, почнахме теста и на първия въпрос и то пак излезе ерор 501, и къде 11.00 часа можахме да се включим.

Някои от кандидат-студентите изобщо не успяват да влязат в първия модул.

"След 11:15, когато тези деца влизат в системата им дава възможност да избират само втория модул, като излиза, че първият модул вече е приключил за тях и пише 0 т., т.е. те си губят 5-те точки, които биха могли да вземат", отбеляза Светлана Радолова, преподавател по български език и литература в училище в град Измаил към конгреса на българите в Украйна.

Синът на Наталия иска да учи медицина в България. Все още не е избрал университет. С проблемите по време на днешния изпит, обаче е леко притеснен дали изобщо ще успее.

"Днес това, което се случи, явно ще им остави така лош отпечатък в съзнанието", допълни Светлана Радолова.

От просветното министерство заявиха, че всеки от кандидат-студентите, който е имал технически проблем, ще получи индивидуален имейл с възможност утре да довърши модулите, които не е успял. Обещават никой да не бъде ощетен.

"Всеки от кандидат-студентите, който е имал технически проблем, ще получи индивидуален имейл с възможност утре да довърши модулите, които не е успял. Никой няма да бъде ощетен", увериха от просветното министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблем с гръцки туроператор: Ще се осъществят ли хиляди платени почивки?
Проблем с гръцки туроператор: Ще се осъществят ли хиляди платени почивки?
Ясен Радев на победа от медал на Европейското по бокс за мъже до 22 години
Ясен Радев на победа от медал на Европейското по бокс за мъже до 22 години